• Belgisch juwelenmerk introduceert green lemon

 • Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Collectors Item: Eerste Fryske circulaire trui

b_250_200_16777215_00_images_frieslandciculair18.jpg  Vol vreugde meldt Friesland: Eerste Fryske circulaire trui van tweedehands wol en lokaal vlas. Hoe zit dat? Er komen veel bedrijven en organisaties aan te pas om dit mooie produkt in beeld te brengen. Het gaat namelijk om een collectors item in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. De Friezen weten zich goed daarin te manifesteren. Friesland is bijvoorbeeld koploper op het gebied van circulariteit.

Daarom maken circulair textielbedrijf Loop.a life en Social Design Lab It Erfskip samen met Omrin, Gemeente Leeuwarden, Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland en Leger des Heils Reshare ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 een unieke serie circulaire truien & vesten. De collectie wordt gemaakt van oude ingezamelde wollen truien in combinatie met lokaal geteeld vlas.

De producten laten aan de Friese consumenten de waarde zien van hun textielafval en de mogelijkheden van hergebruik van hun lokale grondstoffen. Daarnaast willen Loop.a life en It Erfskip de maakindustrie op het gebied van textiel in Friesland stimuleren en de lokale vlasproductie nieuw leven inblazen. De wol die voor de vesten en truien wordt gebruikt komt van reststromen van weggegooide, niet-herdraagbare kleding en van oude wollen truien die bij inwoners van Fryslan ongebruikt in de kast liggen. Kledingafval waaronder wol wordt ingezameld en gesorteerd door Omrin en het Leger des Heils Reshare in Friesland.

Loop.a life pakt daarna het proces op om van oude truien nieuwe vezels, garens en truien te maken. Door het sorteren van de oude truien op kleur hoeft het garen niet opnieuw geverfd te worden waardoor er geen water of chemicaliën nodig zijn in het productieproces. Per trui scheelt dit 500 liter water en 5 kg CO2 ten opzichte van andere productiemethoden. Super duurzaam dus. (Via de website wordt bekend gemaakt waar de oude truien kunnen worden afgeleverd: frysketrui.frl )

It Erfskip werkt aan de lokale productie van vlas en in samenwerking met het vlasmuseum in Ee wordt het materiaal verder bewerkt. Binnen dit project wordt er kennis en ervaring opgedaan met het verbouwen en verwerken van vlas voor textiel. Na het verzamelen van de grondstoffen worden deze verwerkt tot een hoogwaardige vezel. Van de wollen truien worden weer vezels in allerlei kleuren teruggewonnen en samen met het vlas wordt er een nieuw garen ontwikkeld waarmee de nieuwe Fryske truien worden gebreid. En als de vraag naar vlas groter wordt en er meer wordt verbouwd is dit ook nog eens goed voor de biodiversiteit in Friesland!

De eerste circulaire Fryske trui wordt door de initiatiefnemers ontworpen in samenwerking met de Friese ontwerpster Berber Soepboer. Het oude Friese landschap en de traditionele Fryske klederdracht vormen het uitgangspunt. Het ontwerp is nu nog geheim, zodra het definitief wordt laten we het natuurlijk zien.
De collectie zal bestaan uit een damesvest, een herentrui en enkele accessoires. Het worden mooie kwalitatieve en duurzame collectors items die zowel sportief, tijdens het zeilen of op het strand, als business casual gedragen kunnen worden.

Alle lof voor Ellen Mensink. Zij is in 2016 gestart met Brightloops B.V. (social enterprise) en het circulaire lifestyle merk Loop.a life. Brightloops is koploper in Nederland op het gebied van circulair textiel en ontwikkelt van lokale reststromen nieuwe vezels, garens en knitwear collecties. Middels hun eigen ontworpen circulaire community brand - Loop.a life - brengen zij slow fashion producten op de markt. Tevens ondersteunen zij textiel bedrijven om van hun reststromen, in combinatie met de lokale afvalberg, nieuwe maatwerk garens en knitwear binnen hun eigen collectie te realiseren.

Loop.a life sorteert op meer dan 25 kleuren en daarmee worden zowel materialen als de kleuren hergebruikt. Door deze sortering is het mogelijk dat er geen chemicaliën en water gebruikt worden in het productieproces. Dat maakt de aanpak en de huidige Loop.a life collectie 100% recycled, zero waste en kleurrijk. Brightloops B.V. ondersteunt fashion- en textielbedrijven om duurzaam en circulair te worden en zet zich in om de lokale maakindustrie 4.0 voor circulair textiel te realiseren.

...EERSTE FRYSKE CIRCULAIRE TRUI IS EEN COLLECTORS ITEM... DAAR GA JE DE GESCHIEDENIS MEE IN: FRYSLÂN BOPPE ...