• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Vintage-journalistiek: over een droomgroep

In een terug ontdekte map liggen nog flink wat artikelen van toen. Vintage journalistiek van zoveel jaar geleden is soms helemaal niet zo verschillend van de onderwerpen waar mensen zich nu mee bezig houden. Alleen schreef ik vroeger veel uitgebreider over alles. Toch zijn de onderwerpen van toen vaak niet anders al is de benadering nu wel veel sneller en directer.

De lezer of bezoeker van nu heeft bijna altijd haast. Hier vind ik in de map een interview terug met iemand die een droomgroep leidt. Ik sprak met iemand die heel goed kon verwoorden wat ze met haar droomgroep had bereikt. En ik herinner mij haar als iemand die opviel door haar open mind in een tijd waarin je struikelde over de gefrustreerde en arrogante betweters die zich ver verheven voelde boven zo'n simpel onderwerp als droomuitleg.

Ze zei toen dat iedereen wel comflicten tegenkomt in het dagelijkse bestaan maar dat je je er vaak niet zo scherp bewust van bent. Het kunnen ook ernstige hindernissen zijn waar de dromer niet op de juiste wijze op reageert. Daardoor hou je het conflict in stand en dan kan er een droom komen die je ergens op wijst.

Via de uitleg in de droomgroep worden dan soms situaties duidelijker. Dromen maken je steeds iets duidelijk en zelfs griezelige dromen zijn positief bedoeld. Volgens haar heeft iedereen een eigen stijl van dromen. En je hoeft geen psycholoog te zijn om samen over de uitleg van een droom te praten. "Ik kan het iedereen aanraden,"zegt ze. "Vooral ouders zouden goed naar de dromen van hun kinderen moeten luisteren."

Ze geeft ook voorbeelden van droomuitleg. Er is bijvoorbeeld iemand slecht in administratie. Deze dromer droomt van zand dat heel langzaam tusen zijn vingers door in een afgrond glijdt... En in diezelfde droom verandert het zand plotseling in gouden munten. Nouja... Over zo'n droom kan nauwelijks misverstanden bestaan. De dromer moet zorgvuldiger omgaan met wat hij nu zo zorgeloos uit zijn vingers laat glippen.

Soms gaat ook iemand steeds in de droom terug naar de jeugd. "Dan wordt een bepaald concflict in stand gehouden,'zegt ze. "Sommige mensen wilen hun problemen niet oplossen. Als we in de droomgroep een uitleg hebben besproken vragen we altijd: Wat ga je ermee doen?"

Als ik dat nu dat interview teruglees denk ik: "Toch een beetje controle-achtig. Mag ik mijn eigen problemen alsjeblieft in stand houden of niet? Bovendien kan een droom ook wel een vlucht in fantasy zijn. Je kan een wensdroom hebben. Aan de andere kant heeft je droom wel veel met je emoties te maken. Ik droomde vandaag dat ik in een taxi terug naar huis reed die veel te veel mensen had meegenomen. Het was overvol en ik was bang dat ik mijn tramkaart kwijt was. Nou vraag ik je... Kennelijk kun je in een droom behoorlijk grappen maken. Ik geef wel toe dat ik het wat te druk heb.

Eén van onze redacteuren heeft ook juist een heftige droom gehad. Hij zei het vreemd te vinden dat je altijd droomt alsof je een filmpje bekijkt. "Maar daarin ben je toch meestal zelf de hoofdpersoon? " zei ik en Ik begreep niet waar hij zich over verbaasde of beklaagde.

Mijn aantekeningen van toen komen wel uit een heel ander tijdperk. Zonder computers en nog zonder zoveel haast. Alles wel snel genoteerd toen gewoon op papier. Nu kun je alles opnemen. Zou dat het taxi-gevoel geven? Maar ik denk echt niet dat we ooit digitaal gaan dromen. Google weet veel maar niet alles. Gelukkig blijft er toen en nu altijd een heel belangrijk stukje helemaal van ons zelf.

FOTO: REDACTIE