• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Premier Rutte schenkt gouden kris terug aan president Indonesië

Vandaag overhandigde minister-president Mark Rutte een gouden Buginese kris aan de Indonesische president Joko Widodo. Dit is een heel symbolisch en intens vriendschappelijk geschenk van staat-tot-staat over de tijd heen.

Deze kris komt uit de collectie van Museum Nusantara in Delft, dat in 2013 de deuren moest sluiten. Een deel van de collectie wordt aan Indonesië overgedragen.
De overhandiging van de Buginese kris is de voorbode van deze overdracht van 1.465 objecten, die in 2017 zal plaatsvinden. Het is daarmee een uniek project: nog nooit eerder is repatriëring van erfgoed op deze schaal uitgevoerd.

Na het sluiten van Museum Nusantara moest voor de collectie een andere bestemming worden gevonden. Het komt nauwelijks voor dat een volledige museumcollectie moet worden afgestoten (ontzameld, in museumtermen).

Erfgoed Delft (de erfgoedinstelling van de Gemeente Delft), en de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (de organisatie achter het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde) zijn sinds 2014 bezig om de ontzameling voor te bereiden, te documenteren en uit te voeren.

Ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum zijn hierbij betrokken. Onderdeel van de ontzameling is dat het deel van de Nusantara-collectie waarvan inmiddels is vastgesteld dat het niet tot de Nationale Volkenkundige Collectie behoort, ook aan Indonesië werd aangeboden.

Het Nationaal Museum van Wereldculturen onderhield hierbij de contacten met Indonesië en heeft de Indonesische delegatie geholpen bij het maken van hun selectie. Een klein deel van de Nusantara-collectie blijft in Delft en wordt opgenomen in de collectievan Museum Prinsenhof Delft.

De rest van de collectie wordt zoveel als mogelijk ondergebracht in musea in Nederland en verder in buitenlandse musea. Met goud ingelegde krissen, versierd met edelstenen, werden in de koloniale periode als relatiegeschenk gegeven door Indonesische vorsten aan Nederlandse bestuurlijke of politieke leiders.

Het is daarom een bijzondere parallel dat premier Rutte deze kris uit de Nusantara-collectie als relatiegeschenk van Nederland aan Indonesië meeneemt: de kris wordt daarmee als het ware ‘andersom’ geschonken.

Het is een symbool van de goede betrekkingen tussen beide staten en vertegenwoordigt tegelijk de selectie van 1.465 voorwerpen uit de collectie van Museum Nusantara die volgend jaar door Erfgoed Delft aan Indonesië wordt overgedragen.

FOTO: DE PRACHTIGE GOUDEN KRIS UIT DE NUSANTARA-COLLECTIE...