• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

SCHRIFT inspireert dagelijks duizenden bezoekers

  Professor Ellen van Wolde heeft maar liefst 34 jaar (mede) leiding gegeven aan SCHRIFT, het tijdschrift en de site over de Bijbel. In de snelle levensstijl van nu worden de genuanceerde en vaak zachte stemmen van de zoekers naar verdieping van geloofskennis maar weinig gehoord. Dat ligt bepaald niet aan Van Wolde en haar team.

Er waren meer moeilijke zaken zoals eerder al bleek tijdens de naoorlogse ontkerkelijking toen veel mensen vervreemd raakten van de Bijbel doordat er te weinig mogelijkheden voor een moderne interpretatie van de Bijbel werden geboden.

SCHRIFT heeft vanaf haar entrée geprobeerd deze lacune op te vullen. Op een niet-moraliserende maar informatieve wijze. Ellen Van Wolde werd in 1982 aanvankelijk redactielid en later hoofdredacteur. Zij volgde daarmee de oprichter van SCHRIFT Bas Van Iersel op.

Bij Schrift wordt inzicht verschaft in de achtergronden van de Bijbel als historisch boek, als literair werk en als inspiratiebron voor kunst en cultuur. De onderwerpen van het tijdschrift betreffen Bijbelboeken, Bijbelse personen, plaatsen, gebeurtenissen en thema’s. De artikelen zijn geschreven voor de niet geschoolde geïnteresseerde, maar ieder artikel geeft personen/boeken/artikelen aan voor eventuele nadere verkenning van de lezer. Uiteraard tegenwoordig ook via links naar specifieke sites.

Gevoelige issues van de laatste eeuwen, welke pas eeuwen na Jezus zijn ontstaan worden besproken en rechtgezet, zoals de zondeval (door van Wolde geschreven), onbevlekte ontvangenis van Maria etc.

Ellen Van Wolde zelf werd bij een breed publiek ‘wereldberoemd’ na haar oratie van 2009 over de eerste drie zinnen uit Genesis. Hiermee kwam het hele beeld dat God “uit niets” zou hebben geschapen op losse schroeven te staan. Haar opbouwend kritisch geluid werd echter goed ontvangen.

In de decennia daarna heeft het blad een constante aandacht gekregen. Het aantal bezoekers mede van de site waar ook alle artikelen zijn te vinden is groot en blijft over de jaren heen stabiel.

Op 8 december is nummer 284 van SCHRIFT verschenen, het tijdschrift over de Bijbel. Daarin kondigt professor Ellen Van Wolde (1954), hoogleraar Exegese van het Oude Testament en Bronteksten van het Jodendom aan de Radboud Universiteit Nijmegen, na 34 jaar haar afscheid aan van het blad.

Naast Van Wolde staan ook de vormgever/eindredacteur en de redactiesecretaris hu n plaats af bij SCHRIFT, dat in haar laatste twee nummers gaat over de Metamorfosen van het Paradijs en over Psalmen in fragmenten.

Ellen van Wolde wordt opgevolgd door Klaas Spronk, hoogleraar Oude Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit.

AUTEUR: ERIK JAN SCHURINGA