• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Peter Kanne: Peilingen horen bij de democratie

  De Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en I&O Research organiseren op 12 januari een debat in den Haag om met media en peilers tot concretere afspraken te komen. Het onderwerp is: goede verslaggeving van peilingen in de media. Peilers, wetenschappers, politici en parlementaire pers zullen hierover van mening wisselen. Is dat belangrijk?

"Peilingen zijn de smeerolie van de democratie. Het democratische nut ervan is misschien zo vanzelfsprekend dat men het niet meer altijd ziet. Het is als schoon water uit de kraan, we zijn vergeten dat het niet altijd zo was en dat het ook lang niet overal in de wereld zo is."

Peter Kanne, opiniepeiler bij I&O Research, geeft hierover al enkele van zijn gezichtspunten weer om de discussie te bevorderen. "Peilingen zijn onlosmakelijk verbonden aan democratie. De opvattingen en wensen van kiezers veranderen, er ontstaan nieuwe markten voor nieuwe politieke bewegingen en peilingen maken die zichtbaar. Ze laten zien welke partijen de juiste snaar raken en waarom," stelt hij vast.

"In ons zeer laagdrempelige politieke stelsel, waar een partij met zo’n 65.000 stemmen al in de Tweede Kamer komt, kunnen kiezers met behulp van de peilingen zien of een stem op Denk, Voor Nederland of de Piratenpartij een zinvolle of een weggegooide stem is. Het is mede aan dit zeer open én transparante systeem te danken dat partijen als de PVV, de Partij voor de Dieren en 50 Plus de politieke arena hebben kunnen betreden."

Maar hij wijst er ook op dat verslaggeving over dit soort gebeurtenissen vaak wordt vergiftigd door zogenaamd kleine onbelangrijke bijzinnetjes in een artikel.

Bijvoorbeeld met zoiets als: "Als we de peilingen mogen geloven dan... en dan komt er iets wat de journalist niet bevalt en hij/zij wel moet vermelden. "
Het tegenovergestelde kan ook. Peter Kanne zegt: "Geen peiler gelooft dat partij DENK voldoende zetels zal halen maar..." Kanne is kennelijk een vakman die van zijn werk houdt en de waarde ervan ook aan anderen kan laten zien.

Hij legt eveneens uit waarom er peilingen nodig zijn. "Ze tonen aan dat een zekere onvrede gekanaliseerd wordt. Dat de Nederlandse parlementaire democratie relatief goed functioneert, zoals politicologen tegen alle onderbuikgevoelens in blijven benadrukken. De peilingen zorgen immers voor die transparantie..."

Hij probeert dus cijfers van een persoolijke mening te scheiden maar hij geeft wel aan dat peilingen altijd over een momentopname gaan. In feite zijn er dus geen zekerheden.

Je kunt alleen maar zo goed mogelijk je best doen. Misschien lijkt het proces van peilingen duiden wel een beetje op het even voorproeven van de maaltijd tijdens het koken. Voordat het gerecht op je bord ligt kan er nog van alles gebeuren. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen van een beetje te veel toegevoegde kruiden. En als alles helemaal volgens verwachting bereid is... moet je ook nog maar afwachten wie er bij je aan tafel zit.