• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Aparte experimenten Nederlandse art-fotograaf in kleur

  AMSTERDAM - De Nederlandse fotograaf met de ingewikkeld lange achternaam Michel Szulc Krzyzanowski, die van van 28 mei tot en met 23 juli exposeert in Eduard Planting Gallery in Amsterdam, toont ons verrassende nieuwe grenzen.

Met 'New Sequences' laat hij zijn nieuwste fotoreeksen zien. In kleur en gefotografeerd op verlaten stranden in Mexico. Voor zijn intrigerende beelden neemt hij gewaagde sprongen met zijn beeldcapaciteit. Deze art-fotograaf speelt namelijk met tijd en beweging en ruimtelijke begrippen als veraf en dichtbij. Iedereen zal zijn beelden anders beleven maar persoonlijk herinnert zijn werk mij aan het experimenteren met vormen van kunstenaars uit de tijd van de abstracte schilderkunst. Alleen lijkt hij een diepte-dimensie erbij te hebben onderzocht.

In de fotoseries wordt de realiteit door hem van verschillende kanten of in verschillende fases onderzocht en getoond. Michel Szulc Krzyzanowski maakte in de jaren zeventig al internationaal naam als een van de grondleggers van zwart-wit sequentiefotografie (fotoreeksen). Na vijftien jaar besloot hij te stoppen omdat die manier van werken hem geen nieuwe inzichten meer bracht. Sinds 2016 maakt hij echter toch weer sequenties. Ditmaal in kleur en even indringend als de klassieke voorgangers, maar tegelijkertijd volkomen hedendaags.

Michel Szulc Krzyzanowski (Oosterhout, 1949) gebruikt zijn camera om existentiële vragen over het leven en zijn plek daarin te onderzoeken. De gespannen thuissituatie uit zijn jeugd is van grote invloed geweest op zijn persoonlijke groei en ontwikkeling als beeldend kunstenaar.

Door het maken van sequenties, beeldenreeksen van twee of meer foto’s, probeert hij zijn plaats in de wereld te bevragen en bevestigen. Het is heel hulpgevend voor de kunstenaar/fotograaf zelf en ook voor anderen die direct herkennen hoe zo iemand zich op een dergelijke expressieve wijze van druk probeert te bevrijden. Het is een worsteling die natuurlijk niet alleen via kunst hoeft plaats te vinden maar ook op andere manieren bij sommige mensen tot uiting kan worden gebracht zoals bijvoorbeeld -heel bekend- via sport.

Het  werk van deze fotograaf heeft een bemoedigende invloed op mensen die daar feeling mee hebben. Niet vebazingwekkend is ook dat de autonome, conceptuele fotografie van Szulc Krzyzanowski (wat een lange naam moet dat ook zijn geweest voor een jongen tijdens zijn schooltijd! ) werd getoond in vele grote wereldmusea.

Zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Pompidou in Parijs, Museum of Modern Art in New York, Museum Ludwig in Keulen, San Francisco Museum of Modern Art, Fotomuseum Den Haag en recent in het CODA Museum in Apeldoorn lieten het zien. Daarnaast is zijn werk opgenomen in talrijke publieke en private collecties.

Eduard Planting Gallery | Fine Art Photographs
Eerste Bloemdwarsstraat 2 in Amsterdam
Open: woe. t/m za. van 13.00 - 18.00 uur

Buitenkans: Het werk van fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski zal deze week ook te zien zijn op de KunstRAI in Amsterdam (31 mei – 5 juni).