• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Surinaamse slavenregisters openbaar gemaakt

  ‘Samen maken we de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is het thema van de lezing die historicus Coen van Galen op 17 juni geeft tijdens het Keti Koti Festival in het Afrika Museum. De slavenregisters zijn 43 boeken met daarin de namen en leefsituatie van vrijwel alle tot slaaf gemaakte mensen in Suriname in het midden van de negentiende eeuw. Een bedroevend gedeelte van de menselijke geschiedenis wordt met deze lezing respectvol belicht. 

Deze uitgebreide slavenregisters zijn uniek in de wereld maar zeer beperkt toegankelijk voor publiek omdat ze niet gedigitaliseerd zijn en geen index hebben. Met een succesvolle crowdfundactie verzamelden Coen van Galen (Radboud Universiteit Nijmegen) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) het geld bij elkaar om deze bijzondere documenten openbaar te maken.

Een zeer bedroevend gedeelte van de menselijke geschiedenis wordt met deze lezing respectvol belicht.

‘De slavenregisters in Paramaribo zijn om vele redenen van groot belang’, aldus Van Galen. ‘Voor nabestaanden, voor de slavernijdiscussie, voor onderzoek en voor de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis.’ Ongeveer 80.000 mensen staan gedocumenteerd in de registers.

Slaveneigenaren moesten de mensen die in hun bezit waren registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij.

Tijdens het Keti Koti Festival op zaterdag 17 juni vertelt Coen van Galen over het belang van de slavenregisters en hoe men er aan kan meehelpen om de informatie uit de slavenregisters voor iedereen openbaar te maken. Die database zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor het publiek via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. De lezing is om 15.15 uur in het Auditorium van het Afrika Museum.

Met het jaarlijkse Keti Koti Festival staat het Afrika Museum stil bij het slavernijverleden en wordt er samen gekeken naar de toekomst; het draait om het vieren van vrijheid, gelijkheid en verbondenheid.

Het festival wordt op traditionele wijze geopend door winti priester Marian Markelo. Er is muziek in de vorm Psoko Psalm, klaag- en troostliederen door Black Harmony en kasekomuziek van de bands Sabakoe en Corona. Door het museum is een Keti Koti Tour te volgen en lifestyle journaliste, fashionactiviste Janice Deul (bekend van het modeplatform Diversity Rules) gaat met het publiek op zoek naar de artistieke, sociaal-culturele en politieke betekenis van kroes- en krulhaar. Daarnaast zijn er creatieve workshops te volgen en is er een grote Caraïbische markt.

Keti Koti Festival
17 juni 2017
Afrika Museum, Berg en Dal
13:30 – 20:00 uur (museum open om 10:00 uur)