• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

De stad Leiden is vooruitziend bezig

  Je zou het niet direct vermoeden want studentensteden zijn vaak ietwat conservatief bezig maar Leiden is voortijdig op haar stedelijke hoede om niet op den duur in muffe verschraling van 'hoe alles wel of niet hoort' ten onder te gaan.

Natuurlijk bestaan er in studentensteden volop regelingen binnen en buiten universiteiten. Dat zal wel nodig zijn met al dat woelige studentikoze leven wat een deel van de bewoners aan de universiteit doorbrengt en waarvoor hard wordt gestudeerd. Doorgaans in combinatie met een zeer woelig en toestanderig vrijetijdsbestaan. In zo'n klimaat is het ook waarschijnlijk dat je korte en langer durende trend in de communicatie - in dit geval dan de journalistiek- bekijkt en op waarde beoordeelt. Nu weet iedereen dat de doorgaans tamelijk vriendelijke dorpspleincommunicatie van de nieuwe sociale media voor velen in educatief opzicht te kort schiet. Geen probleem.

Het kan heel aangenaam en misschien soms wel verliefd makend zijn om op die makkelijke wijze snel met elkaar verbonden te zijn en handig om vlug klein en groot nieuws uit te wisselen. Zelfs wel levensreddend vanaf plaatsen bezocht door rampen die anders onbereikbaar zouden zijn. Allemaal waar en daarom eveneens is het goed dat de nieuwe sociale media er zijn.

Toch is er al een tijd aangebroken waarin veel mensen het van grote waarde achten daarnaast betrouwbaar te worden voorgelicht over zaken die er toe doen. Het gejaag op nieuws staat daarbij niet op 1 genoteerd maar het gaat vooral om de kwaliteit van de communicatie.

De gemeente Leiden heeft daarom de leerstoelgroep Journalistiek en Nieuwe Media van de universiteit Leiden gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een stimuleringsfonds voor lokale journalistiek. Conclusie van het rapport was dat er niet zozeer behoefte is aan meer nieuws, maar eerder aan betere en diepgravende onderzoeksartikelen. Er moet worden ingezet op kwaliteit.

Leiden reserveert op grond daarvan een kwart miljoen euro voor stimuleringsfonds lokale journalistiek. Het wordt een stimuleringsfonds om de verschraling van lokale journalistiek tegen te gaan. Of het mediafonds er ook echt komt en hoe het er precies uit gaan zien, is een discussie die de gemeenteraad na de zomervakantie gaat voeren, meldt de universiteit Leiden.

Het is in ieder geval al een feit dat de Amerikaanse kwaliteitskranten al beter floreren dan ooit tevoren. Alles gaat natuurlijk een beetje langzamer in Nederland en veel uitgevers struikelen hier over verdwijnende advertentie-inkomsten. Toch komt er een tijd ook in ons land waarbij misschien via multi-media trends heldere en betrouwbare journalistiek door mensen als een deel van je onmisbare lifestyle wordt gezien. Net als gezond eten en je eigen modestijl en ieders recht op het gebruik van internet en telefoon. Dat past in onze levensstijl die steeds andere ontwikkelingen doormaakt. 

Moeten de betrouwbaar communicerende media die voor ons noodzakelijk zijn daarvoor altijd op overheidsgeld kunnen rekenen? Of crowdfunding ofwel giften van toegewijde nieuwsconsumenten?
Dat is nog een puzzel omdat de zoektocht nog niet helemaal duidelijk is voor iedereen. Te veel mensen maken het zich door gewenning nog graag gemakkelijk en gaan niet op zoek naar kwaliteitsjournalistiek.

Maar net als er vakbonden zijn geweest die zorgden voor een 8-urige werkdag of gelijke rechten op beloning voor mannen en vrouwen etc. etc . zullen ooit ook nieuwsconsumenten zich samen verbinden om tegen leugenachtige journalistiek pal te staan. Misschien klinkt dit wat onwaarschijnlijk en abstract maar 'gezond eten etc.' is ook niet zonder meer een hype geworden.

En duurzaam omgaan met het klimaat evenmin. Als men en masse iets nodig acht gaat er hoe dan ook op den duur vraag naar komen. En een vraag van dit formaat eist onvermijdelijk antwoord.

FOTO: HENK ROS