• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Fotografe Ata Kandó op 103-jarige leeftijd overleden

  Fotografe Ata Kandó werd 103 jaar. Zij leefde van 1913 tot 2017. Zij is vannacht overleden in haar woonplaats Bergen. Kandó is een van de topfotografen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. In 2016 was er nog een overzichtstentoonstelling van haar werk te zien in het Nederlands Fotomuseum onder de titel Ata Kandó. Het citaat "I shall use my time." van haar lievelingsschrijver Jack London was zeker van toepassing op haar leven. Tot op hoge leeftijd bleef Ata Kandó actief betrokken bij de projecten rond haar leven en werk.
Iedereen die haar wilde spreken was van harte welkom in haar kleine woning in Bergen. Zo lang mogelijk bleef zij haar gasten verwennen met een zelf gemaakte Hongaarse goulash. De laatste jaren verminderden haar zicht en gehoor aanzienlijk, komend weekeinde zou zij de 104-jarige leeftijd bereiken.

De van oorsprong Hongaarse Ata Kandó ging na een kunstopleiding in de leer bij de fotograaf Jószef Pécsi. In de jaren dertig verbleef zij met haar eerste man Gyula Kandó gedurende twee kortere periodes in Parijs. Tijdens de oorlogsjaren waren zij beiden actief in het verzet, onder meer door het vervalsen van uiteenlopende officiële documenten.

Na de geboorte van hun zoon Thomas in 1941, volgde in 1943 een tweelingdochter. In 1947 vertrokken zij opnieuw naar Parijs. Maar Gyula besloot terug te keren naar Hongarije en Ata bleef er met drie kinderen alleen achter. Via haar landgenoot Robert Capa vond ze werk in de donkere kamer van het pas opgerichte fotoagentschap Magnum.

Daar leerde zij in 1950 de 25-jarige Ed van der Elsken kennen. Vier jaar later verhuisden zij samen naar Amsterdam en daar strandde ook dit huwelijk. Ata bleef daarna jaarlijks enkele malen voor modereportages naar Parijs reizen.

Na de Russische inval van 1956 wilde Ata hulp bieden aan de stroom Hongaarse vluchtelingen. Samen met Violette Cornelius reisde zij naar de Oostenrijks-Hongaarse grens. Dit resulteerde in een ontroerend en prachtig door Jurriaan Schrofer vorm gegeven boekje ten bate van het Hongaarse kind waarvan in 2006 een herdruk verscheen.

Met haar kinderen realiseerde Ata het fotoboek Droom in het woud met een tekst van haar zoon Thomas dat in 1957 werd gepubliceerd. De publicatie van een tweede fotoboek onder de titel Kalypso en Nausikaä - naar Homerus' Odyssee - liet tot 2004 op zich wachten.

Vanaf 1961 was Ata Kandó actief in het foto-onderwijs, met Koen Wessing en Ad van Denderen als opmerkelijke leerlingen. Daarnaast maakte zij twee reizen naar het Amazonegebied en werd mede-oprichtster van de Werkgroep Indianen Zuid-Amerika. Door de tentoonstelling en begeleidende publicatie hoopte zij uitroeiing van deze geïsoleerd levende stammen te voorkomen.

Van 1979 tot 1999 woonde Ata Kandó elders in de wereld, om pas na terugkeer de fotografische erkenning te krijgen die zij verdient.

Nederlands Fotomuseum is geopend di. t/m zo. 11-17 uur
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam

LIEFLIJK ZELFPORTRET VAN ATA KANDÓ GEMAAKT IN PARIJS VAN 1935 - 1937 ...