• Sheila & Gideon Collections brengt Jazzy Collectie

 • Flor Amazona brengt statement sieraden

 • Kunstenares Ans Markus exposeert in Museum Jan van der Togt

 • Museum Singer Laren opent magisch boutique hotel

 • Van Abbemuseum toont achterkant van de ontwerppraktijk

 • Introdans: sfeervol en vol wervelende energie

 • Fabienne Delvigne wijdt twee creaties aan de BMW i8 Roadster

 • 'Withoos meets Withoos' In Westfries Museum

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Koninklijke troonrede uitgangspunt voor heel veel aktie

b_250_200_16777215_00_images_willemalexandermaximabalkonscne17.jpg  Het gaat stukken beter met ons land dan vier jaar geleden, toen het huidige demissionaire kabinet aantrad. Maar meer mensen moeten profiteren van de economische voorspoed. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de Ridderzaal, waar hij de laatste Troonrede van het demissionaire kabinet Rutte II voorlas. Dat betekent natuurlijk wel dat het nieuwe kabinet voor de taak staat allerlei aangekondigde maatregelen en veranderingen moet uitvoeren.

"Het fundament onder Nederland is de afgelopen jaren sterker geworden", zei de koning. "Meer mensen hebben een baan, een eigen huis en ondernemers investeren weer. Er is sprake van een bloeiende economie en een beter gevulde schatkist." In grote lijnen is dat natuurlijk waar maar er zijn ook veel mensen die helaas niet in dit beeld passen mede door de komst van de crisis. En zij zijn het daar zeer mee oneens. Aan de andere kant is alles relatief als je het afzet tegen de prijs die de mensen van Sint-Maarten vaak moeten betalen voor de orkaan.  

De koning begon ook wel als aller-eerste over de eilanden die getroffen zijn door de orkaan Irma. "Op Prinsjesdag zijn de ogen op Den Haag gericht, maar in ons hart en gedachten zijn wij in de eerste plaats bij de inwoners van Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius. We leven allen intens mee. Het Caribische deel van het koninkrijk staat er niet alleen voor."

De koning stond ook stil bij terrorisme, verwijzend naar de recente aanslagen in onder meer Londen en Barcelona. "Toch moeten wij ons niet door angst laten regeren. Het beste antwoord op terrorisme is dat we vasthouden aan onze manier van leven."

"Ook zei Willem-Alexander dat de kracht van onze manier van leven is dat ieder mens, ongeacht afkomst of overtuiging, in Nederland zichzelf kan zijn binnen de gedeelde waarden van de rechtsstaat."

Vooraf werd bekend dat de burgemeesters van de vier grote steden niet, zoals gebruikelijk op Prinsjesdag bij het Mauritshuis staande naar de glazen koets met de koning en koningin wilden staan zwaaien. Ze zien hiervan af omdat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam ernstig ziek is. Een teken ook van respect. Dat bevestigde een woordvoerder van de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren.

Van der Laan maakte gisteren namelijk bekend dat hij is uitbehandeld en al zijn taken heeft neergelegd. Ollongren vervangt hem de komende tijd. Voor veel mensen niet alleen uit Amsterdam is dit een gevoelige slag want burgemeester Van der Laan is een man die algemeen zeer wordt gewaardeerd.

Kajsa Ollongren heeft inmiddels met de burgemeesters van de andere grote steden contact opgenomen om hun op de hoogte te houden van de situatie waarin Eberhard Van der Laan zich bevindt.

In Den Haag waren vele duizenden bewonderaars van de koninklijke tocht in de Glazen Koets. Het viel op dat zowel Koningin Máxima als Prinses Laurentien zich niet uitbundig maar heel decent hadden gekleed. Koningin Máxima was gekleed door het Modehuis Natan en Prinses Laurentien door Modehuis Hardy's. Na de balkonscëne haastte Koningin Máxima zich naar binnen om zich snel te verkleden.

Koning Willem-Alexander is een moderne vorst. Hij staat midden in het leven en heeft een zeer hard werkende partner die na de koninklijke tocht door Den Haag met alle protocolaire plichtplegingen daar omheen direct met het vliegtuig naar New York vertrekt. Daar zal zij een vergadering van de Verenigde Naties bijwonen waarin zij zich uitspreekt over de rol van technologie in het verbeteren van de toegang tot financiële diensten.

Daarmee wil men ook voor de armsten op de wereld armoede uitbannen, gender-gelijkheid bereiken en ook elders werk en economische groei bevorderen. Zij doet dit samen met onder meer minister-president Rutte die dus ook zo snel mogelijk nog op Prinsjesdag met zijn team in het vliegtuig stapt.