• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Bont voor Dieren wint hoger beroep tegen Airforce

  Kledingmerk Airforce is op het matje geroepen door de Reclame Code Commissie over de misleidende en onjuiste labels die worden toegevoegd aan hun winterjassen met bontkragen. Het kledingmerk kan niet garanderen dat het bont dat in de kragen zit op diervriendelijke wijze is verkregen. Bovendien is de diersoort, een wasbeerhond, niet juist vermeld.

Bont voor Dieren spande de zaak aan nadat zij ontdekte dat er verschillende onjuiste beweringen werden gedaan in de labels. De Reclame Code Commissie geeft Bont voor Dieren gelijk op alle punten in het Hoger Beroep. Airforce jassen met bontkraag bevatten een kleine envelop met extra productinformatie waarop o.a. vermeld wordt dat het bont van gecontroleerde bontfokkerijen komt waar dieren NIET worden blootgesteld aan een inhumane behandeling. Bovendien zou Airforce alleen werken met bontfokkerijen die een diervriendelijke werkwijze garanderen. De label tekst benadrukt dat elk stuk bont afkomstig is van de wasbeer, en dat dit geen wild dier zou betreffen noch familie van de hond zou zijn...

Bont voor Dieren diende een klacht in en kreeg op alle punten gelijk in zowel eerste beroep als nu het hoger beroep. De Commissie is het eens met de argumentatie van Bont voor Dieren dat het bont komt uit China waar consequent misstanden worden aangetoond in bontfokkerijen en dat Airforce niet kan aantonen dat er gewerkt wordt met diervriendelijke fokkerijen.

De Reclame Code Commissie accepteert de bewijsvoering van Bont voor Dieren die onomstotelijk aantoont dat er niet zoiets bestaat als diervriendelijk bont en concludeert dat de labels onjuiste en oneerlijke reclame betreffen. Bont voor Dieren diende ook DNA bewijsmateriaal in met betrekking tot het gebruikte bont in de Airforce kragen. Deze testen bevestigen dat het gebruikte bont niet afkomstig is van wasberen (Procyon, familie van de kleine beren), maar van wasbeerhonden (Nyctereutes procyonoides, familie van de hond).

Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Dit is een historische dag. Tot vandaag slaagde de bontindustrie er in om vrijwel alle bontjassen en bontkragen gemaakt van wasbeerhond te voorzien van productinformatie waarin staat dat het bont gemaakt is van wasbeer, zogenaamd van diervriendelijke fokkerijen.
Pure misleiding. Zo wordt er consequent voor gezorgd dat de consument vooral geen link zal leggen met de vacht van een huisdier. Maar effectief is het merendeel van de bontkragen die je op straat ziet gemaakt van wasbeerhond, jawel familie van de hond! En diervriendelijke fokkerijen bestaan gewoonweg niet.”

Airforce wordt gesommeerd om binnen vier maanden de labels op haar jassen aan te passen. Bont voor Dieren zal andere kledingmerken ook gaan benaderen om de inhoud van hun labels, zodat de consument duidelijke en correcte informatie aantreft die een ethische keuze kunnen garanderen bij hun aankopen in Nederlandse winkels.

Dat er veel onwetendheid over labels bestaat bij de consumenten, blijkt wel uit het bezoek dat Bont voor Dieren onlangs bracht aan de markt. Het blijkt ook dat veel winkeliers en verkopers maar ook dragers van bontkragen vaak gewoon niet wéten wat ze dragen... Geef dus s.v.p. je kennis en meegevoel dóór...

Bont voor Dieren heeft in 2014 reeds een onderzoek gedaan in Nederland bij winkels in Amsterdam. Er werden verschillende items aangetroffen die geen label bevatten, ondanks dat het bontkragen van echt wasbeerhondenbont betrof. Bont voor Dieren heeft de Minister daarna op de hoogte gebracht en Nederland heeft binnen de EU gepleit voor duidelijkere teksten volgens het Zwitserse wetgevingsmodel, waarbij de diersoort, het productieproces en land van herkomst vermeld moeten worden.

Bij een steekproef in 2017 blijkt nog altijd het merendeel van de producten onjuist of niet geëtiketteerd te zijn.