• Sheila & Gideon Collections brengt Jazzy Collectie

 • Flor Amazona brengt statement sieraden

 • Kunstenares Ans Markus exposeert in Museum Jan van der Togt

 • Museum Singer Laren opent magisch boutique hotel

 • Van Abbemuseum toont achterkant van de ontwerppraktijk

 • Introdans: sfeervol en vol wervelende energie

 • Fabienne Delvigne wijdt twee creaties aan de BMW i8 Roadster

 • 'Withoos meets Withoos' In Westfries Museum

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Femke Bouwmeester: bodybuilding als art

Zij is soepel en fit onder de grote lichtkroon in de hoofdstedelijke Stadsschouwburg Brasserie tegenover mij neergestreken na een lange fietstocht door de kou. Femke Bouwmeester is personal trainer en bodybuilder. Onlangs deed zij mee aan de 'Open Rotterdamse Kampioenschappen' waarbij in drie verschillende klassen wordt gestreden om zo mooi mogelijk met je lichaam te kunnen poseren.

"Je hebt de bikiniklasse. Dat gaat om een Victoria Secretachtige glamourstijl maar dan gespierd," legt ze uit. "In de tweede klasse worden statische poses getoond. De derde is zeer fysiek gericht. Maar de deelneemsters dragen altijd schitterende bikini's. En bij iedereen speelt een perfecte make-up, veel glitter en een prachtig kapsel een heel belangrijke rol." Femke Bouwmeester heeft in twee klassen gewonnen en mag nu door naar de Nederlandse kampioenschappen.

b_250_200_16777215_00_images_femkebouwmeester17.jpg  Ze is daar heel erg blij mee maar zegt: " Je bent geen bodybuilder om te winnen al is dat nog zo mooi. Ik zie het lichaam als een juweel waaraan ik mag werken. Bodybuilding is voor mij meer een vorm van kunst. Ik had ooit een beeld voor ogen van hoe mijn body er uit zou kunnen zien. Ik dacht toen dat mijn lichaam mooier en sterker zou moeten worden. Daar heb ik drie jaar heel hard aan gewerkt. De shapes die je voor een jury op het podium doet komen maar een paar keer per jaar voor. Het gaat niet direct om winnen maar meer om het hele proces."

Gefeliciteerd dan want je hoort nu bij de Nederlandse top... Dat is heel succesvol. Helaas vindt niet iedereen de poses altijd ook mooi...
"Dat snap ik ook wel. Maar het gaat om veel méér. Winnen is maar een klein fragment van de show. En wat het publiek op het podium ziet is het resultaat van maanden en soms jaren trainen. Je laat daar zien hoeveel werk jij in je training hebt gestopt en dan is zeker niet alleen fysiek maar vraagt ook mentaal dat je veel barriëres overwint. Dat is een hele weg er naar toe die je gaat. Op het podium pak je dan jouw momentje... Dan voel je je inderdaad super. Het is echt genieten. Ik denk dat bijna iedereen die op de catwalk loopt in shows dat fantastische gevoel herkent."

Op je foto is te zien dat je wel een heel bekoorlijk wasbordje hebt verkregen...
"Dat stelt eigenlijk niet zo veel voor," stelt ze kritisch vast. "Op deze foto ben ik trouwens 6 kg zwaarder dan mijn wedstrijdgewicht." Femke Bouwmeester woonde ook een aantal jaren in het buitenland waar zij heel veel trainde." Dat doen ze daar op een heel hoog niveau. Dáármee vergeleken ben ik als bodybuilder maar een kleintje hoor!"

Ze heeft naast bodybuilding haar eigen business als on line personal trainer en werkt ook in de bekende Amsterdamse sportschool Splash.
'Dat gaat heus allemaal heel goed samen. Natuurlijk kiest niet iedereen voor hetzelfde lichaamsideaal als ik. Toch kan ik de kennis die ik als bodybuilder heb verworven desgevraagd heel goed ook overal toepassen.Er zijn bijvoorbeeld werkelijk mooie vrouwen die zichzelf toch niet genoeg waarde kunnen geven. Dan probeer ik dat in de training op een bepaalde wijze toe te voegen. Het trainen gaat namelijk niet alleen om oefeningen doen maar ook om het mentale proces. Er zijn bijvoorbeeld ook vrouwen die graag meer vrouwelijke rondingen willen krijgen. Daar geef ik dan bepaalde trainingen voor. En natuurlijk ook voedingsadviezen."

Wat valt jou op als deskundige op het gebied van voeding bij de moderne mensen in het algemeen?
"Daar bestaan heel verschillende meningen over. Zelf vind ik dat er veel te veel koffie wordt gedronken met suiker. Veel te veel suiker. Je raakt ook veel te makkelijk aan die caffeïne verslaafd want het haalt je wel even uit een energiedip maar daarna val je er toch weer in terug."

Misschien waar maar soms kun je die tijdelijke kick heel goed gebruiken... En hoe kijk je naar onze maaltijden?
"Daar kan ik alleen in algemene termen wat over zeggen. Er moet balans in de maaltijd zitten. Dan is je voedingspatroon goed. De basisverdeling tussen koolhydraten, vetten en eiwitten is vaak totaal fout. Maar ik ben ook heus niet tegen vet. Goede vetten mogen best."

Aha... Ik dacht trouwens altijd dat bodybuilding meer een mannenwereld is... Hoe kan een vrouw zich daarin handhaven?

"Dat kan je beter omdraaien," zegt ze lachend. "Hoe kunnen mannen zich handhaven tussen zoveel sterke vrouwen?" Daarna moet ze weer snel weg om te trainen want voor ze welgemoed vertrekt kondigt ze aan dat zij zich binnenkort weer op een podium mag presenteren. "En daarvoor moet nog heel wat gebeuren."