• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Huis voor Klokkenluiders bepaald nog geen veilige have

  Het Huis voor Klokkenluiders is op 1 juli 2016 opgericht om melders van misstanden in hun werksituatie te helpen. Het instituut werd in de wet verankerd, maar in de praktijk werkte het niet. Dat er behoefte aan was bleek bij de aanmeldingen. Er zijn er inmiddels 800, veel meer dan verwacht. En er werd toch geen zaak afgerond. Het gros van de klokkenluidermeldingen blijkt op juridische gronden te zijn afgewezen.

Die strikt juridische benadering van klokkenluiderproblematiek zorgde voor een tweestrijd binnen de organisatie. Diverse bestuurleden zijn opgestapt. De afgelopen acht weken deed de voormalige topambtenaar Maarten Ruys onderzoek naar het Huis. In een 26 pagina’s tellend, kritisch rapport concludeert hij dat het Huis vanaf het begin te maken had met weeffouten doordat drie verschillende organisaties erin waren opgegaan.

Maarten Ruys adviseert het nieuwe bestuur om klokkenluiders ook psychosociaal te begeleiden. In het oude Huis lag te veel de nadruk op het puur juridische. Hij pleit hij voor een zo snel mogelijke opbouw van het Huis 2.0. Dat is een leuke manier om aan te geven dat de werkwijze geen één-richting verkeer moet blijven maar meer interactief zal gaan worden.

De start van het Huis werd onder meer ingegeven door Ronald van Raak (SP) en Mr Pieter van Vollenhoven. De laatste verbaasde zich over de tegenwerking die hij daarbij ondervond.

Volgens het AD was het dieptepunt in het korte bestaan van het Huis was wel de AIVD’er binnen het Huis die begin dit jaar werd ontmaskerd. Dat leidde tot felle discussie. Sommige klokkenluiders hadden het uitgerekend met de geheime dienst aan de stok gekregen. Eén van hen is Frits Veerman, die eind jaren zeventig spionage bij een atoomprogramma aan de kaak stelde.

Heel bekend werd ook Paul van Buitenen. Een Europees ambtenaar die de fraude binnen de Europese Commissie aan de kaak stelde en ongelooflijk veel moeilijkheden daarbij ondervond.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft toch ondanks het desastreuze begin goede hoop op een succesvolle doorstart. "Het Huis functioneert nu nog onvoldoende." zegt hij. "De Tweede Kamer heeft zich echter al ten gunste van een scherpere wettelijke aanpassing uitgesproken. Het Huis moet naast het geven van advies en ondersteuning ook onderzoek naar misstanden doen. Ik ben ervan overtuigd dat dit onder de nieuwe minister Ollongren snel gaat gebeuren.”

...RONALD VAN RAAK: ...HET HUIS MOET OOK ONDERZOEK DOEN NAAR MISSTANDEN...