• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Gestolen kunstwerk komt terug

  ROTTERDAM - Bijna zestig jaar na diefstal uit Museum Boijmans Van Beuningen, is een gestolen kunstwerk teruggevonden. Het museum is verrast en bijzonder blij met de terugkomst van het ruim vijf eeuwen oude schilderij. Tot 21 mei wordt het werk op zaal getoond in de lopende tentoonstelling ‘Babel - Oude meesters terug uit Japan’. Een vijftiende-eeuws paneeltje (van ca. 33 x 19 cm) met ‘De geboorte van Maria’ werd op 27 december 1960 op klaarlichte dag tijdens een lunchpauze van de beveiliger uit Museum Boijmans Van Beuningen gestolen... 

Dankzij een tip van een oplettende Duitse verzamelaar die het werk in de catalogus voor een veiling in Bonn tegenkwam, kon het schilderij deze week terugkeren naar het museum.

De diefstal zorgde voor een internationale zoektocht, brieven van een gevangene en twee helderzienden aan toenmalig directeur Ebbinge Wubben, opsporingsbevelen en een uitgeloofde beloning van 2.500 gulden. Na twee jaar was het werk nog steeds niet opgedoken en is de zoektocht gestaakt. De verzekering keerde geld uit waarmee een paneeltje met de voorstelling van de ‘Annunciatie’ uit hetzelfde altaarstuk kon worden aangekocht. Het museum installeerde vervolgens alarmen achter de schilderijen.

Het werkje, olieverf op paneel, was voorheen toegeschreven aan Jan Provoost, nu anoniem, eind 15e eeuw. Het was onderdeel van de aankoop van de Collectie Van Beuningen door de Gemeente Rotterdam en ten tijden van de diefstal nog maar kort in het museum (sinds 1958). Het paneeltje is onderdeel van een groter altaarstuk geweest, een veel-luik van minstens vijf werkjes, waarvan één stuk, na de diefstal, door het museum is aangekocht.

Op de tentoonstelling ‘Babel - oude meesters terug uit Japan’ die tot 21 mei is te zien, wordt het werk (voor het eerst in vermoedelijk eeuwen) getoond in een vitrine naast het andere werk. Friso Lammertse, conservator oude kunst Museum Boijmans Van Beuningen: “Het is natuurlijk een knotsgek verhaal, tamelijk bizar ook dat het zo lang heeft geduurd en we nu twee werken uit hetzelfde retabel bezitten.”

Het verloren kunstwerk heeft tijdens haar afwezigheid onder meer verfverlies door vochtschade opgelopen en zal binnenkort worden gerestaureerd. Het verfverlies zit rechtsonder. De hoofdvoorstelling is nog mooi intact.

Sandra Kisters, Hoofd Collectie en Onderzoek Museum Boijmans Van Beuningen: “Over de dader is niets bekend, behalve dat deze vermoedelijk meerdere werken heeft gestolen uit Nederlandse en Duitse musea. Uit Duits politieonderzoek kwam naar voren dat de persoon die het werkje heeft ingebracht op de veiling in Bonn, te goeder trouw was. Uit een erfenis had hij echter meerdere werken ontvangen. Hoe hij precies de werken in bezit heeft gekregen, is ons niet bekend. We zijn de liefhebber die het paneeltje signaleerde zeer dankbaar voor zijn oplettendheid.”
 

... FRISO LAMMERTSE MET HET TERUGGEKOMEN KUNSTWERK...

FOTO: AAD HOOGENDOORN