• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Dronesector gaat unieke gedragscode opstellen

  DEN HAAG - Mag je nu wel of niet met een drone boven Natura 2000-gebieden vliegen? Het is een discussie die voor veel onduidelijkheid zorgt in de dronesector.
Strikt genomen hebben omgevingsdiensten geen zeggenschap over het gebruik van het luchtruim boven natuurgebieden, maar hebben wél het mandaat om te handhaven op verstoring van de natuur. In de praktijk blijkt echter dat verstoring door drones lastig is aan te tonen en bovendien zeer plaats, tijd- en contextgebonden is.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) gaat in samenspraak met Dronewatch en de provincie Flevoland werk maken van een gedragscode aangaande het vliegen met drones boven natuurgebieden.

Dat is de uitkomst van een gesprek met de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV), de organisatie die namens de provincie Flevoland toezicht op natuurgebieden uitvoert. Het gesprek vond plaats op uitnodiging van de OFGV, nadat Dronewatch bezwaar had gemaakt tegen het algehele vliegverbod dat de organisatie had afgekondigd.

Volgens OGFV-directeur Paul Schuurmans was het zeker niet de bedoeling om het gebruik van drones boven de Flevolandse randmeren geheel te verbieden. “Met de informatie die wij op onze website plaatsten wilden wij vooral mensen bewust maken van de mogelijke verstorende werking van een drone. Die informatie leidde echter tot nog meer onduidelijkheid.”

Nadat Dronewatch en een aantal bezorgde dronevliegers kritische vragen hadden gesteld over het droneverbod kwam er vanuit de OFGV een uitnodiging voor een gesprek, om de wederzijdse belangen beter voor het voetlicht te krijgen. Op initiatief van Dronewatch werd daar ook de KNVvL bij uitgenodigd, als belangenbehartiger van onder andere de dronesector.

Tijdens het gesprek bleek er over en weer best begrip te zijn voor de wederzijdse standpunten. Paul Schuurmans: “Als omgevingsdienst dragen wij zorg voor de uitvoering van de Wet natuurbescherming. Op grond daarvan kunnen wij dronevliegers in principe verbaliseren. Maar wij zitten niet te wachten op het juridische getouwtrek dat zoiets met zich meebrengt. Dat is voor ons de reden om het gesprek aan te gaan met partijen uit de dronesector, om te kijken wat de gemeenschappelijke belangen zijn en die als vertrekpunt te nemen.”

Volgens Wiebe de Jager van Dronewatch is die gezamenlijke grond er wel degelijk. “Als recreatieve of professionele dronevlieger heb je nu eenmaal bepaalde verantwoordelijkheden, niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook op het gebied van privacy en natuurbescherming. De vraag is alleen of een algeheel verbod de juiste oplossing is. Ik zie veel meer in een gedragscode, zoals die bijvoorbeeld ook is afgesproken met watersporters in de betreffende gebieden.”

De KNVvL is het daarmee eens. Voorzitter Ronald Schnitker: “Natuurlijk kun je proberen om de scheidslijnen via de rechter helder te krijgen. Maar daar zit je als sector helemaal niet op te wachten. Het is beter om gezamenlijk te komen tot een normatieve set van afspraken. Als dronevliegers zich daarin kunnen vinden dan zul je zien dat daar veel meer draagvlak voor is dan voor een algeheel vliegverbod.”

Het voortouw om tot een gedragscode te komen wordt genomen door de KNVvL, met input van Dronewatch. Het document zal nog deze zomer worden besproken met de OFGV en met de provincie Flevoland. Het doel is uiteindelijk om de gedragscode breder te trekken dan alleen Flevoland.

“Het zou raar zijn als iedereen het wiel opnieuw gaat uitvinden. Ik zal me er sterk voor maken dat ook andere omgevingsdiensten en provincies hier uiteindelijk bij aanhaken”, aldus Paul Schuurmans. Wiebe De Jager: “Ik ben verheugd over deze uitkomst. Je moet hier uiteindelijk toch samen uit zien te komen. Als we inderdaad tot een gedragscode kunnen komen als het gaat om drones boven natuurgebieden dan is dat een unicum voor Nederland, misschien zelfs wel wereldwijd.”