• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Gebroeders Van Limburg krijgen naam terug

  NIJMEGEN - Na zeshonderd jaar krijgen de wereldberoemde Nijmeegse kunstenaars Herman, Paul en Johan hun eigen familienaam terug: Van Lymborch. In de internationale kunstgeschiedenis staan zij sinds de 19de eeuw bekend als de ‘frères de Limbourg’ en de ‘Limbourg brothers’, in het Nederlands vertaald als de ‘gebroeders Van Limburg’.

De drie laatmiddeleeuwse schilders danken hun roem aan de kostbare getijdenboeken Les Belles Heures en Les Très Riches Heures die zij kort na 1400 in Frankrijk voor de hertog Jean de Berry beschilderden. Waarom Van Lymborch? In Nederland staan de drie kunstenaars tot dusver bekend als de gebroeders Van Limburg. Deze schrijfwijze van hun naam werd zo’n honderd jaar geleden geïntroduceerd door de Nederlandse historicus Johan Huizinga, maar komt in geen enkele laatmiddeleeuwse bron voor.

In maar liefst zestien Nijmeegse archiefstukken uit de vroege 15de eeuw staan de broers met hun echte familienaam Van Lymborch beschreven. Herman, Paul en Johan, geboren in Nijmegen tussen 1385 en1388, waren de oudste zoons van de beeldsnijder Arnold van Lymborch en woonden aan de Borchstraat (nu Burchtstraat) in het hart van de stad.

De familienaam verwijst naar de stad van hun voorouders, Lymborch – nu Limbourg genoemd – de belangrijkste plaats in het gelijknamige hertogdom, gelegen tussen Aken en Luik in het huidige België. Ook in het beroemde Wapenboek Gelre, rond 1400 geïllustreerd door de grootvader of oudoom van de gebroeders, staat de naam Van Lymborch geschreven.

De schrijfwijze van de authentieke familienaam sluit geheel aan bij de aanbevelingen en richtlijnen van de Verenigde Naties voor de notatie van plaatsnamen. Met de naam Van Lymborch, dat wordt uitgesproken als ‘Van Limborch’, vervallen alle nationale, verwarring scheppende varianten.

Pieter Roelofs, hoofd Schilder‐ en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, die op basis van jarenlang onderzoek het idee van de middeleeuwse schrijfwijze heeft gelanceerd, is verheugd dat de Stichting Maelwael Van Lymborch, voorheen Stichting Gebroeders Van Limburg, zich inspant om vanaf nu in alle talen dezelfde schrijfwijze te hanteren.

“Na zeshonderd jaar krijgen de gebroeders Van Lymborch hun oorspronkelijke naam weer terug. Dit is een belangrijke mijlpaal in het wetenschappelijk onderzoek naar drie van de grootste West-­‐Europese kunstenaars uit de late Middeleeuwen.”