Van Der Klein over identiteiten binnen een stad

 

altDaar net over de brug kun je het oude Tolhuys nog zien. Hier begon ooit de rand van de stad Amsterdam waar de schepen die de stad binnen wilden varen eerst hun tol moesten afdragen... Vroeger begon de stad dus daar maar door alle uitbreidingen ligt dat Tolhuys nu ongeveer al jaren midden in de stad. Scheepvaart en handel waren altijd belangrijk voor Amsterdam. Dat voel je nu nog op die brug... Hier hebben honderden jaren al die schepen door de gracht gevaren. Toch is dit nu zomaar een plek in Amsterdam West maar wel met een heel speciale sfeer.
Ja. In Amsterdam Oost is alles totaal anders... En je moet misschien wel een uur door de stad varen om van West naar Oost te gaan maar ze hebben daar wel hét Scheepvaartmuseum.

Je kunt vast nog veel sneller met de auto de stad doorcrossen als je niet steeds voor alle stoplichten hoeft te wachten tenminste.
Moderne mensen fietsen of gaan met de tram of zo.  

Toch voel ik me in Amsterdam West meer thuis dan in Oost.
Je hebt een typische Amsterdam West-identiteit Van Der Klein. Daar zijn vast veel leuke dingen voor jou gebeurd. Ik heb in Oost veel herinneringen aan een kleine uitgeverij waar ik jaren voor werkte. Ik schreef er minstens honderden artikelen voor over tassen, schoenen, sieraden, paraplu's en sportkleding.

Maar jouw sportschool stond toch niet in Oost?
Nee. Maar dat heeft niets met artikelen over sportmode te maken. Ik voel me trouwens net als jij ook heel anders in Oost dan in West. Je voelt zoiets vast in veel meer steden.

In Berlijn is het verschil inderdaad heel groot. Daar zijn de mensen ook veel trotser op hun eigen stadsdeel dan bij ons. Die stadsdelen daar waren vroeger ook aparte steden.
Er bestaat dus een soort stadsidentiteit maar ook een stadsdeel-identiteit... Grappig.  Dat kom je waarschijnlijk in alle grote wereldsteden tegen. Maar wat maakt het feitelijk uit of je je in Amsterdam West heel anders voelt dan in Amsterdam Oost?

Het zal wel je eigen projectie zijn op een omgeving en ook je ervaringen in een bepaalde tijd van wat daar aanwezig is. Amsterdam Oost is misschien een tikje meer burgerlijk-chic dan West. Je denkt bij Oost meer aan scheepvaart en handel, de Amstel en een kleurrijke Dappermakt.
Vergeet je het beroemde jazzcafé de IJsbreker dan niet? Ik geef trouwens wel toe dat je in Oost gaat lunchen waar je in West op een broodje knabbelt op een bankje in de zon. Maar waar heb je dan weer de mooiste parken?

Oost is qua musea totaal de overtreffende trap. Met het Diamantmuseum en het Tropenmuseum en vergeet vooral Frankendaal niet . Om nog maar te zwijgen over het vroegere Ajaxstadion De Meer...
Wat een aparte naam. Ligt dat stadion in een meer?

"Nee hoor. De Meer is afgeleid van Watergraafsmeer maar het bestaat niet echt op die manier meer. En die identiteiten van stadsdelen zijn voornamelijk gevoelsmatig voor ons aanwezig."
Het kan wel enigszins vaag overkomen maar het is voor diegene die dat zo aanvoelt en meemaakt toch wel degelijk bepalend. Je kunt nu eenmaal niet alles alleen maar wegen en meten om de waarde ervan te begrijpen... En als je er zelf woont of hebt gewoond wéét je wat dat dat vertrouwde gevoel voor je betekent...

Dat klopt want voor outsiders gelden doorgaans totaal andere meer oppervlakkige gezichtspunten. Neem de buitenlandse toeristen maar die Amsterdam even "doen". Groot Amsterdam is voor hun een heel ander verhaal...
Dat kun je wel zeggen. Details als stadsdelen gaan aan hun voorbij. Groot Amsterdam is voor hun wellicht een superstad maar gezien als een modelachtige momentopname. Het omvat dan ook voor hun complete steden als Amstelveen, Zaandam, Haarlem en Almere.

Wie verre reizen maakt... Maar laten we het gevoel etc. niet verder analyseren. Ook daarin heeft iedereen toch een eigen stijl. Ik stel voor om naast die brug op dat terras een plek in de zon te zoeken. Laten we daar terwijl we naar de schepen kijken die voorbij varen iets heel erg lekkers bestellen!