Van Gruijthuijsen:kranten minder chagrijnig maken...

Erik van Gruijthuijsen, directeur journalistiek bij uitgeverij De Persgroep, vindt dat regionale kranten veel te somber berichten. Deze kranten, met geschat bereik van 4,5 miljoen mensen, zouden volgens hem veel meer een positieve insteek moeten nemen - de ‘volheid van het leven’ pakken.
Regionale journalisten moeten volgens Van Gruijthuijsen meer durven participeren in stad en buurt, dan enkel te recenseren. Deze filosofie zal hij uiteenzetten tijdens een lezing op 24 november, als vaktijdschrift Mediafact hun Nationale Uitgeefdag in Utrecht organiseert.
Volgens Van Gruijthuijsen, die sinds april de journalistieke koers aangeeft bij onder meer het AD en hun zeven regio-titels én zeven andere regionale kranten, vind dat journalisten ook moeten schrijven “over de vele dingen die goed gaan en spreken met de mensen die ‘het’ allemaal doen, en niet alleen met het establishment. Wie zijn die helden, de gewone mensen in bijvoorbeeld het onderwijs en de gezondheidszorg? De krant is nog te humeurig, afstandelijk en chagrijnig.” En hij zei ook: “We schrijven het liefst over problemen. Iedereen kent de kritiek op onze beroepsgroep: journalisten zijn zure zeikerds. Dat stralen de kranten vaak ook uit.” Heeft hij gelijk? Vast.

En laten we ons daar dan ook wat van aantrekken. Positief kijken naar wat er op ons af komt helpt ons aan kracht als we onze schouders er toch onder moeten zetten.  

Misschien zit er echter ook wel wat in dat dit komt doordat er erg veel -te veel- pessimisme bestaat. Geen wonder met al die treurige toekomstperspectieven over oud worden en dan geen werk meer kunnen krijgen en dus weinig of geen geld ontvangen. En die tekorten in de zorg waardoor veel ouderen verkommeren. Afgezien van het feit dat er altijd gejubeld wordt over jongeren die zo hard moeten werken dat ze jong opbranden. Een maatschappij ook waarin ouderen door een maatschappij geregeerd door over-ambitieuze dertigers en veertigers met gepaste tegenzin aan de kant worden geschoven. Onze economie en ons geld-verdien-en-beleg-systeem staat onder hoge druk. En daarin kunnen veel lieve en positieve mensen niet meekomen terwijl zij op een andere manier juist het principiële kapitaal voor de waarden van een land met hoop op een toekomst vormen.

Laten wij op De Couturekrant eens af en toe ook wat meer vrolijke noten kraken. Meer relativerend onderwerpen onder de loep nemen. Daar heb je grappen van vroeger over die het nu ook goed doen. Zoals  de anecdote "neem een geit"bij het VARAjubileum uit de mond van Hanneke Groenteman vernomen. Een oude Jiddische witz door conferencier Max Tailleur vaak ten tonele gevoerd. Die grappen geven ook twee of drie generaties later nog inzicht en overzicht.   

President Balkenende zei het indertijd tijdens zijn veelbesproken kabinetsperiode al: "Waar blijven de normen en waarden in ons land?" Vaak sprak hij zo snel dat je hem niet kon verstaan. Was dat nervositeit of politieke strategie? Er zijn er meer in de Tweede Kamer geweest die je nagenoeg niet kon verstaan omdat ze zo zacht mompelden als ze wat beweerden. Toch blijven bepaalde uitspraken van deze Zeeuwse politicus in ons geheugen bewaard. Ook door Kees Van Kooten en Wim De Bie fraai geparodiëerd in hun You Tube filmpjes: "De normen en Naarden zijn er wel degelijk."