Van der Klein: 'Wil je alsjeblieft Shakespeare niet vergeten?"

  "In dat tv-programma 'Boeken' van de VPRO hoorde ik dat de Engelse schrijver Alen Hollinghurst het amusant vond dat de namen van grote schrijvers na hun dood heel snel vervagen." Dat geldt niet voor Multatuli of Theo Thijssen, Annie Schmidt, Dick Bruna, Gerard van het Reve en Hans Christian Andersen Van der Klein.

"Wil jij soms Jane Austen en Charles Dickens overslaan. En als ik daar echt voor ga zitten: Ovidius en Homerus. Vergeet ook niet 'De oude man en de zee' van Ernest Hemmingway." Stop snel Van der Klein... Zo'n oer-vervelend boek heb ik nog nooit moeten doorploeteren!

"Ja. Zal wel. Maar je wilt toch niet Shakespeare vergeten? Louis Couperus of Anne Frank?" Zeker niet. Iedereen heeft wel zo'n lijstje van belangrijke werken die je hóórt gelezen te hebben wat je toch nooit deed. En soms is het een opluchting hoe je daar mooi van af bent gekomen...

"Je gaat toch niet twijfelen aan de waarde van mijn privé-bibliotheek van zeker wel twee wanden vol Baruch?" Dat zegt mij natuurlijk niet dat je ze ook allemaal ook gelezen hebt.

"Hahaha... Hier hoor ik inderdaad weer dat irritante vraagje wat sommige bezoekers mij ook stellen..." Nouja... Je weet dat het tegenwoordig heel gebruikelijk is dat allerlei verhalen en kennis etc. razendsnel over internet worden verspreid. Heel veel belandt in The Cloud, Maar er zijn nog steeds buiten dat veel geprezen bewaarsysteem van internet volop boeken en geschriften van eeuwen geleden die ons nu nog iets onmisbaars meegeven.

"Waar denk je dan bijvoorbeeld aan?" Dat kan heel veel zijn maar ik denk bijvoorbeeld aan de ideeën van de Grieken over het onderscheid maken bij het besturen van een land. Ik bedoel dat het land niet wordt bestuurd door een kerk maar door de staat... En dat hebben mensen al 700 jaar voor Christus bedacht. Het is de basis voor onze democratie.

"Mooi nou... Dat heb je dan weer eventjes fijntjes gezegd Baruch maar in sommige culturen is de kerk toch machtiger dan de staat." Iedereen heeft niet altijd een privé-bibliotheek vol geweldige boeken maar iedereen heeft wel recht op een privé-visie zoals ik ook. En alleen als je bereid bent confrontaties te durven aan te gaan kun je via een dialoog het onderlinge begrip vergroten.

"That 's the spirit! ... Yes. Basic begrijpen de meeste mensen elkaar onderling best en hebben ze ook ruimte voor elkaars verschillen. Alleen is er af en toe iets te veel gekakel in het kippenhok. Als er weer een paar haantjes heftig met elkaar moeten knokken..." Bespeur ik hier iets van de terugkeer van de linkse makkers die vurig ten strijde strekken om hun machtige idealen ten koste van alles-alles te verdedigen?

"Je kunt nu eenmaal niet uitsluitend boeken lezen en pamfletten bestuderen. Onze tijd vraagt om méér... We hadden het eerder over de mist van de tijd waarin zoveel moois verloren gaat... Maar lang niet iedereen weet dat wij in Amsterdam 's werelds aller- aller- grootste historische archief bezitten. Het is verdeeld over verschillende Universiteiten, Bibliotheken, het Instituut voor Internationale Geschiedenis en het Stadsarchief." Je bedoelt: Amsterdam is schatrijk aan herinneringen en documenten.

"Precies. In Nederland gaat het namelijk niet alleen om actuele kennis in The Cloud. In ons land respecteren wij zorgvuldig de herinneringen aan kennis die nooit voorbij zal gaan ..."

...FOTO: MAAR DEZE BOEKENPLANK MAG TOCH BEST EENS OPGERUIMD WORDEN...