VPRO betaalt bijna 2 ton aan journalist

  UTRECHT - De VPRO moet een ontslagvergoeding van bijna twee ton betalen aan Stefan Heijdendael, onderzoeksjournalist van het programma Argos. Volgens de kantonrechter in Utrecht staat vast dat de omroep „ernstig verwijtbaar” heeft gehandeld in een arbeidsconflict over een onderzoek naar het beruchte fotorolletje van Srebrenica. Het vonnis kwam naar buiten via dagblad Trouw.

De redactie van Argos heeft de hoofdredacteur van de VPRO Radio verzocht om of de ombudsman van de publieke omroep of een (of meerdere) onafhankelijke onderzoeksjournalist(en) te laten onderzoeken of Argos op professionele en integere wijze onderzoek heeft gedaan naar en verslag heeft gedaan van het beruchte fotorolletje van Srebrenica.

Dat schrijft de redactie op haar website. Aanleiding is de uitspraak van de rechter dat De VPRO in een arbeidsconflict met onderzoeksjournalist Stefan Heijdendael van Argos fout op fout stapelde. De rechter noemde de handelwijze van de VPRO ‘ernstig verwijtbaar’ en oordeelde dat de omroep 191.570 euro moet betalen aan Heijendael.

In een uitleg over de zaak schrijft de redactie: ‘Wij vinden het als redactie van Argos belangrijk dat er geen twijfel is over onze integriteit. Maar ook op onze redactie kunnen afwegingen worden gemaakt die niet de juiste zijn. Als dat het geval mocht zijn, dan moeten we daarvan leren’.

Argos weigerde een bijdrage van Heijendael uit te zenden. In het conflict dat daarop ontstond, verzuimde de VPRO keer op keer de interne regels te volgen als gevolg waarvan de zaak escaleerde en onnodig lang duurde, aldus de rechter.

Het leidde er toe dat Heijendael ziek werd. Zijn dienstverband werd met de uitspraak van de rechter ontbonden.