Fotografe Maria Austria in het JHM

  AMSTERDAM - Vanaf 26 januari 2018 is in het Joods Historisch Museum een overzicht te zien van het werk van de Amsterdams-joodse fotograaf Maria Austria, een van de belangrijkste fotografen in Nederland uit de twintigste eeuw. In 'Maria Austria. Leven voor de fotografie' wordt voor het eerst een totaalbeeld getoond van haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre uit de jaren 1930 tot 1975.

Ook de joodse aspecten van haar leven en werk krijgen nu aandacht, onder andere met een fotoserie van het verlaten en onttakelde Achterhuis uit 1954. Maria Austria (1915-1975) kreeg haar grootste bekendheid als vernieuwend fotograaf van het experimentele en avant-gardistische theater van de jaren zestig en zeventig. Minder bekend is dat ze in de naoorlogse decennia ook talloze sociaal-documentaire reportages maakte over de wederopbouw en dat ze gespecialiseerd was in portretten.

Maria Austria’s fotografie had een opmerkelijk grote reikwijdte. Op de podia van toneel, ballet en opera voelde ze zich net zo op haar gemak als bij gewone mensen thuis of in de fabriek. Ze was een documentalist van de geschiedenis in al zijn rijke gelaagdheid. Door haar brede interesses is haar werk nu een onuitputtelijke visuele bron van hoe in Nederland na 1945 het normale leven langzaam weer werd opgebouwd − sociaal, economisch en cultureel.

In de tentoonstelling zijn ruim 250 foto’s (vintage en nieuwe drukken), kranten, tijdschriften, boeken, en persoonlijke documenten te zien. De jarenlange research van Martien Frijns, AFdH-uitgever, voor zijn boek Maria Austria, fotografe, vormt de basis voor de tentoonstelling.

De tentoonstelling is te zien tot en met 2 september 2018 en werd gemaakt in nauwe samenwerking met Martien Frijns, het Maria Austria Instituut (MAI) te Amsterdam en Helly Oestreicher. Het MAI bewaart, beheert en exploiteert het archief van Maria Austria en van vele andere bekende fotografen.

Op 4 februari geeft Martien Frijns daarover een lezing in het Joods Historisch Museum van 14.30-15.30 uur in het Nederlands. Eerder maakte hij een boek met gedichten van Maria’s oom Felix Oestreicher, die hij schreef in Bergen Belsen.

Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1012 PL Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

DE BEROEMDE ZANGERES MARIA CALLAS TIJDENS HAAR BEZOEK VOOR EEN CONCERT IN AMSTERDAM IN 1959...

FOTO: MARIA AUSTRIA