Grandioze Coutureshow Paul Schulten

altOp een donkere dag vol sneeuw en kou in de grimmige verlatenheid van de hoofdstad een coutureshow van Paul Schulten mogen meemaken is een groot voorrecht. Vanuit het kliederige kille klimaat is er de prettige ontvangst in het sfeervolle Okura wat net als het werk van de couturier gekenmerkt wordt door een aangenaam internationaal niveau. Parijs, Milaan, New York en ook Amsterdam zijn bijvoorbeeld steden die Schulten sterk inspireren. Al deze steden hebben hun eigen atmosfeer wat resulteert in impressies, gevoelens en emoties.

Twee inspiratie bronnen waren voor Schulten eveneens van belang. De “Van Cleef en Arpels” tentoonstelling en de “Salvador Dali” tentoonstelling in Parijs. Beiden zijn zeer verschillend, maar ook buitengewoon inspirerend met betrekking tot kleuren, materiaalgebruik en compositie. De nu getoonde Haute Couture Collectie 2013 is de vijfentwintigste collectie van Paul Schulten.

In 1986, als beginnend ontwerper en coupeur, waren de helden van die tijd; Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy en Emanuel Ungaro. “Hoe maak je dit soort kleren” was de vraag die Schulten fascineerde. Vijfentwintig jaar later en opgeleid door de beste vakmensen, zoals bijvoorbeeld Edgar Vos, heeft Schulten zich ontwikkeld tot één van de beste vakmensen, zo niet de beste, van Nederland op zowel technisch als creatief gebied.

Elk jaar werden zijn collecties intenser. Dat vraagt een enorme inzet en werklust waar de meeste collegae uit de modewereld nooit aan toe zullen komen. Het vraagt ook de nodige artisticiteit en kennis van zaken. Vaak is het zo dat je bij een haute couture show collecties krijgt te zien die zo vernuftig-prachtig zijn dat je ongeveer dooir statusangst van je stoel rolt. Er worden creaties getoond die bij een toneelstuk of in een museum hoge ogen gooien. Wat dit betreft scheiden zich de wegen van de modemakers in brede zin al direct.

Wat kunnen we daarover constateren? Je hebt een soort prachtige statuskleren die je aantrekt voor de show bij hoogdravende toestanden maar er is gelukkig ook kleding die je graag en vaak zou willen dragen om er bij een feest op jouw manier goed uit te zien. Het eerste genre kan je nog overal aantreffen maar niet bij Paul Schulten. Daar vind je mooie lange slanke jurken met half lange mouw in grote bloemdessins met taiillestrik van zijden imprimé’s. Of strak getailleerde jasjes met rechte schouderlijn op rechte rokken,

Wat is er makkelijk te combineren? Al die op een onuitwisbare manier opmerkelijke jasjes die altijd actueel blijven of de offshoulder gedrapeerde tops op sluik vallende pantalons. De charme van het elegant jezelf zijn komt ook tot uiting bij de schitterende avondmode. Gedrapeerde en geborduurde tops op wijde tule rokken bestaande uit vele lagen maar heel slankmakend gedrapeerd. En ook niet onbelangrijk: deze rokken zijn ondanks het volume vederlicht. De met de hand geborduurde pailletten avondjaponnen oogsten eveneens veel succes.

Alle creaties uit deze nieuwe zorgvuldig uitgebalanceerde voojaars- en zomercollectie van Paul Schulten hadden hun eigen onnavolgbare charme. Iedereen in het publiek was na afloop dan ook razend enthousiast. Op de gezellige after-party vroegen we één van de mannequins hoe zij de show van Paul Schulten vond.

Stephanie De Bruin ( dochter van Patricia en Peter De Bruin Makelaardij) antwoordde onmiddellijk uit de grond van haar hart: "Ik vond het prachtig. Heb je die gestreepte top gezien met die knoopjes voor en die bijzondere mouwen?... Het is geloof ik het mooiste wat ik ooit in mijn leven gedragen heb..."

De foto van Stephanie De Bruin terwijl zij haar favoriete en lieflijke top showt voor een ademloos toekijkend publiek is hier naast het artikel gepubliceerd.