Grachtennimf stelt zich voor

Illustratie: John Ridder

Grachtennimf van Amsterdam... Zij is een mythologisch wezen dat zich vanaf vorig jaar toen de grachten van Amsterdam 400 jaar bestonden voor het eerst heeft laten zien. Een lieflijke stadsmeermin die zich alleen in maanverlichte nachten zal vertonen aan diegenen die zich voor haar open stellen.

Omzoomd door de statige grachtenhuizen bij het zachte licht van de kroonlantaarns klautert zij dan op de grachtenkant en spreekt met mensen die eenzaam zijn. Soms zie je haar naar iemand luisteren bij een brug of fontein. Daar luistert ze vaak naar een verdrietig verhaal. Soms naar een heel levensverhaal of iemand die zijn hart bij haar uitstort.
"Kalmte kan u redden," fluistert dan de lieflijke Grachtennimf. " Adem rustig in en uit. Langzaam in-ademen en ook langzaam uit-ademen. Doe het steeds opnieuw. Rustig blijven. En herhalen. Morgen is er weer een dag. Blijf kalm. Niemand hoeft hier nog alleen te zijn... "
Zij luistert en leeft mee met al die mensen die niet begrepen worden. Zonder woorden troost zij velen die verlaten en wanhopig zijn. Dakloos of gebukt onder schulden. Hongerige kinderen en arme dieren wiens taal zij verstaat. En na een tijdje gaan zij allen getroost weer verder.

De mooie Grachtennimf van Amsterdam is er voor iedereen. Zij begrijpt je altijd en geeft je nieuwe kracht. En de wind speelt met haar lange blonde haar en laat haar verder zweven tot zij weer ergens aan de grachten iemand ontmoet die niemand anders aantrof om zijn zorgen mee te delen... Maar na een ontmoeting met Grachtennimf vol vertrouwen verder gaat. De toekomst nu weer verder aan kan.