Inspirerende coutureshow Edwin Oudshoorn opent Fashionweek

AMSTERDAM - De ontwerper Edwin Oudshoorn heeft met zijn openingsshow van de Amsterdam Fashion Week een inspirerende coutureshow neergezet. Het lijkt wel alsof hij in zijn coutureshow vooruit kijkt naar een nieuwe type vrouw wat hoort bij een nieuwe tijd. Er wordt nogal eens een verband gelegd tussen ziekte binnen de familiekring van Edwin Oudshoorn en de titel van zijn show Return to Home. En dat is niet zo vreemd want het is bepaald niet makkelijk om te horen dat je vader ernstig ziek is. En natuurlijk raakt je dat heel erg. Bij kunstenaars kan dat soms door nieuwe en diepere inzichten in hun werk tot uiting komen.

Zo zien we dat Edwin Oudshoorn een vrouwtype introduceert dat opvalt doordat zij ogenschijnlijk heel gewoon is maar bij nader inzien ook uitmunt door   een diepergaande kijk op het leven wat zij in alle vormen tegenkomt. Een fijnzinnige vrouw die zich realiseert dat zij leeft in een tijd waarin zij een rijkdom aan culturen tegenkomt. Een wereldburger ook. Een vrouw die wars van de oppervlakkigheid en leegheid is die in vorige generaties regeerden. Net als Edwin Oudshoorn zelf. Hij zegt: Er gebeuren zulke heftige dingen in het leven, en het is mooi als je daar niet bitter op reageert, maar nog steeds kan genieten van de dingen die mooi zijn. Noem alles maar op waarvoor je wél dankbaar kunt zijn."
Zijn collectie bevat sets in zuivere kleuren. Zoals grijs, zwart, koraalroze, goud, okergeel maar vooral in bordeauxrood. Daarnaast is de bloesemtak een belangrijk terugkerend thema. "In de Japanse cultuur staat de bloesemtak symbool voor het leven", verklaart de ontwerper. "De duur van het bloeiproces wordt van buitenaf bepaald. Door invloeden waar je geen houvast op hebt. Zoals de zon... Regen en wind..."
Hiermee verwijst hij naar de strijd en de liefdevolle hoop en verwachting waarvan oude sprookjes ons vertellen. En vanuit dit altijd blijvende grotere inzicht toont hij een inspirerende coutureshow.