Schueller De Waal een heel crea modeduo

AMSTERDAM - Schueller De Waal wordt gevormd door Philipp Schueller (1983) en Rens de Waal (1984). De ont­werpers studeerden af aan de Londonse Royal College of Art en de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten Maastricht. Sinds 2014 vormen zij Schueller De Waal – een label waarin hun creatieve visies elkaar ontmoeten, clashen en samensmelten. Hun collectie ‘Speculative Realism’ toont een eclectische mix van verschillende texturen en kleuren.

Eerder presenteerde het duo haar collectie tijdens de Paris Fashion Week. Hun collectie voor herfst 2015 is tweeledig en presen­teert twee totaal verschillende versies van dezelfde looks. Uitgesproken accessoires accentueren deze looks. Met opvallende perspex oors­ieraden en velcro halsbanden met ketting detaillering wordt op een feestelijke manier een uitstraling versterkt. Ook verschijnt hier de signature tortellini-bag in een nieuwe uitvoering ten tonele.
Zeer aanwezige kleuren – van lipstick rood en shocking pink tot lila en glanzend zilver – domineren het beeld. In deze opvallende creaties is met luxe stoffen gewerkt. Zoals velours neopreen, dubbele wol-zijde twill, mohair wol en organza. Veel stoffen die een contrast vormen zijn samengevoegd. Ook samengebonden vlakken voor verrassende volumes maar ook de self edge mate­rialen.
De ontwerpers geven met hun reeks ‘noir’ vertalingen een andere dimensie aan de kleurrijke ontwerpen door te spelen met texturen, strepen en elastische detaillering. De variatie zwarte materialen – van gewas­sen denim, high-tech polyester en stretch mesh – worden aangevuld met contrasterend electric pistache Mongools lam. Sportswear referenties geven de jurken een toegankelijk en modern karakter.
De presentatie van ‘Speculative Realism’ werd mogelijk gemaakt door bijdragen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Dr. Martens, Laimböck, FURlab, World Fashion Centre en JURlights.