Aziz Bekkaoui opent Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam

AMSTERDAM- Aziz Bekkaoui opent de Fashion Week met de collectie United Origins. Deze ontwerper is eveneens kunstenaar en wijkt met zijn modewerk overduidelijk af van het gebruikelijke modieuze aanbod. Hij weet zijn kunstzinnige verwijzing naar landen vol vrede en harmonie te verpakken In een symbolische maar ook actuele presentatie. De show begint met een marineblauwe basis waarop losjes een brede geschulpte witte kraag is gedrapeerd. De rood-witte accenten verwijzen decent naar de vaderlandse driekleur.

Soms verschuiven bij de volgende creaties op de catwalk deze accentkleuren maar de milde blauwtint komt veelal als basis terug. Te zien In een rok en blouse of deel van een jurk met een los paneel. Ook in de jurken en mantels valt op dat hij steeds kleding maakt die iedereen gewoon elke dag zou kunnen dragen. Dus niet alleen op een feest of juist wel op een feest. Alleen omdat je dat wilt en ook kunt. Zijn stijl is vrij en soms nagenoeg androgyn.
De kleding van Aziz Bekkaoui kan iedereen altijd dragen als het tenminste je maat is en het juiste jaargetijde daarvoor. Pakken, rokken en shirts voor dames en heren vertonen tijdens het vorderen van de show steeds meer dessins met delen van vlaggen.

Vooral de Britse vlag is geheel prominent aanwezig. Heel mooi wordt die haast grafische Mondriaanachtige vlakverdeling van zijn creaties ondersteund door maillots, handschoenen en rugzakken in goudkleur. Tijdens de indrukwekkende finale is een palet van nieuwe toepassingen van materialen te zien. Waar zie je op deze manier ooit dit gebruik van wol en metaal? Luxe zijde verbindt zich hier met leer en canvas met jersey. Mooi, modern en heel vrij. Heel vernieuwend allemaal.

FOTO: SYDNEY KORSSE