Mart Visser presenteert de vrouw in Een Gouden Mantel

AMSTERDAM - De najaarscollectie voor 2015/16 van Mart Visser die in het hoofdstedelijk Conservatoriumhotel wordt getoond laat een sterke luxueuze vrouw zien in Een Gouden Mantel. Zij is niet van plan ook maar iets van haar status op te geven. Daarvoor gaat zij als zij dat nodig vindt door roeien en ruiten. De couturier werd voor zijn collectie geïnspireerd door de actrice Robin Wright in haar rol van presidentsvrouw Claire Underwood uit de serie House of Cards. De actrice die zelf veel met mode hééft (en daarom hierover voor haar rol zelf meevergaderde) bezit er uitgesproken ideeën over. Dat is ook in de serie te zien.

De befaamde actrice baseerde zich voor haar rol regelmatig op een ontwerp uit de jaren veertig en vijftig maar veranderde dan toch weer iets er aan. Andere knopen of nieuwe belijning... In een interview zei ze zelfs: "Dan voegden we er wat snufjes Audrey Hepburn of Jackie Kennedy aan toe.’’
Deze powervrouw inspireerde Mart Visser zozeer dat hij tv-presentatrice Anouk Smulders als plaatsvervangster een tijdelijke en zeldzame metamorphose gaf en haar in een schitterende strakke aubergine leren jurk zijn show liet openen.
Na haar opvallende entrée presenteert hij een karakteristieke totaallook van de Mart Visser-vrouw die als een schitterende strijdbare generaal de wereld tegemoet treedt. Dit idee krijgt een vastere vorm tijdens het vervolg van de show.
Van top tot teen gekleed verschijnt er de ene 'powervrouw' na de ander in oogstrelende creaties van dun leer of suéde. Zoals jurken in aubergine, zwart, lichtgrijs, oudroze en petrol en zelfs in de kleur van de beroemde Maxima-jurk. Elegant zijn korte jasjes of tailleur op een lange soepele leren rok. Soms gecombineerd met luxueuze suéde laarzen en een grote hoed.

De designer presenteert overigens in eigen huis een Mart Visser schoenenlijn en sieradenlijn voor Zinzi wat voor velen een stukje van die ongelooflijke Gouden Mantel desgewenst dichterbij kan brengen.

FOTO: SYDNEY KORSSE