Cristobal Balenciaga centraal in Game Changers

b_250_200_16777215_00_images_Balenciagabruineaviondjurk16.jpg

ANTWERPEN - Centraal in de expositie Game Changers staat de Baskische modeontwerper Cristóbal Balenciaga (1895-1972), die als scharnierfiguur tussen beide periodes de architect van de vernieuwing is. Zijn patronen en werk krijgen de hoofdrol. De andere ontwerpers die aan bod komen werkten eveneens nogal radicale ideeën elk op hun eigen manier verder uit. Zij verlegden zo mede de grenzen van het klassieke vrouwelijk silhouet. Mode wordt op deze manier niet alleen een opeenvolging van trends maar ook een manier om lichaam, ruimte en beweging vorm te geven.
De 'Body Meets Dress, Dress Meets Body' collectie uit 1997 van Rei Kawakubo laat eveneens duidelijk de nieuwe vormtaal zien die toen het modebeeld heeft verrijkt.

"Haute Couture is like an orchestra, whose conductor is Balenciaga. We other couturiers are the musicians and we follow the direction he gives." meent Christian Dior. Andere historisch grote modenamen zorgen op deze bijzondere expositie ook voor verrassingen.
De expo Game Changers verenigt namelijk 100 unieke couture en prêt-à-porter silhouetten van o.a. Cristóbal Balenciaga, Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Gabrielle Chanel. Maar ook zijn hier te zien Issey Miyake, Ann Demeulemeester, Comme des Garçons, Yohji Yamamoto en Maison Martin Margiela. Met bruiklenen van prestigieuze collecties van het museum van het Fashion Institute of Technology in New York, V&A Londen, MUDE Lisbon en Musée Galliera in Parijs.
Game Changers - Het 20ste-eeuwse silhouet heruitgevonden in MoMu - ModeMuseum in Antwerpen
Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen België
18 maart tot 14 aug. 2016

CREATIE: CRISTOBAL BALENCIAGA...