• De maatpakken van OGER voor Feyenoord

 • Kim Feenstra strijdt voor Stichting Dierenhulp

 • Belgisch juwelenmerk introduceert green lemon

 • Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

20 Jaar Couturekrant

 • COUTUREKRANT 20 JAAR

  Dit jaar bestaat onze Couturekrant 20 jaar. Dat is een geldige reden om onze regelmatig terugkerende bezoekers te bedanken. En Read More
 • Sheila de Vries

  Sheila De Vries: alle creaties hebben hun eigen verhaal... De couture van Sheila de Vries is het resultaat van reizen Read More
 • Ronald Kolk

  Ronald Kolk begon zijn loopbaan begon bij Amsterdamse couturiers maar hij is een natuurtalent. Van jongs aan af knipte hij Read More
 • Paul Schulten

  Paul Schulten brengt spraakmakende show. Paul Schulten is een couturier met star-class. Hij is hot bij zijn eigen klantenkring. Zijn Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Prijzen voor kunstenaars bij KABK

 

altDEN HAAG - De eindexamenexpositie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK) is dit weekend bekroond met een prijzenregen voor jonge creatieve talenten die de KABK hebben afgerond. Het is wel eens goed om te laten zien dat er naast alle verdwaasde jongeren die zich trots volzuipend op onze tv-schermen vertonen ook zoveel hard knokkende jonge mensen zijn die er alles aan doen om vanuit een bepaald ideaal zo goed mogelijk te presteren. 

Er zijn natuurlijk ook heel veel situaties waarin men door verdriet of ziekte in de jeugd daarin wordt geblokkeerd.Toch kan men ook van daaruit soms heel veel vooruitgang boeken al is dat ongelooflijk moeilijk. Zij zijn ook prijswinnaars maar onzichtbaar. 

Maar nu is er deze prijzenregen bij de KABK. Fijn voor de winnaars want het is leuk meegenomen om te beginnen. Echter... Echter... Ouderwets woord maar wel iets om over na te denken want: de gewonnen prijzen vormen geen garantie voor een goede doorstart want daar komen weer andere capaciteiten en kansen aan te pas. Het is ook niet gezegd dat de niet-winnaars het later niet veel beter zullen doen.

Na deze misschien ongewone maar wel terechte constateringen die ook als waarschuwing voor sommige talenten geldt willen wij eveneens graag de prijswinnaars huldigen.

Zo ontving Wendy Oaks (Fotografie) de Aanmoedigingsprijs van Stroom Den Haag, Maarten Schenkeveld (Meubelontwerpen) de Paul Schuitemaprijs en Anton Lamberg (Grafisch Ontwerpen) de Koninklijke Academieprijs. Marline van der Eijk nam de Overduin Prijs in ontvangst.

Anton Lamberg ontving uit handen van directeur Jack Verduyn Lunel de Koninklijke Academieprijs voor zijn werk ‘It’s Simple’. Lamberg heeft geëxperimenteerd met het vertalen van onzichtbare structuren in een grafisch ontwerp. De structuren uit het experiment zijn gericht op evolutie, natuur en geschreven taal. De jury, bestaande uit de directie en alle hoofddocenten van de KABK, was vooral onder de indruk van het onderzoek en de kwaliteit van de drie verschillende vormen die Lamberg heeft gekozen om het resultaat uit te drukken.

De Paul Schuitema-prijs 2012 was voor Maarten Schenkeveld (Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen). Schenkeveld heeft met zijn afstudeerwerk ‘One Piece a Day’ de restricties en vrijheden van het (meubel)ontwerpen verkend door een serie aan experimenten. Hij heeft deze uitgevoerd binnen een beperkt tijdsbestek en met geselecteerde technieken en materialen. De jury liet weten dat het werk blijk geeft van nieuwsgierigheid, plezier, gedisciplineerdheid, onderzoek, maar bovenal van de wil het materiaal en de processen zodanig te kennen dat hun karakteristieken en kenmerken als het ware het DNA van het geproduceerde vormen.

Wendy Oakes (Fotografie) nam de Stroom Aanmoedigingsprijs in ontvangst. Haar film ‘Dream King’ volgt een paar dat ter gelegenheid van hun tienjarig huwelijk een week lang samen met familie en vrienden in stijl op een kasteel verblijft. Een onverwachte gebeurtenis schaadt de verwachtingen, verstoort dromen en werpt de hoofdpersonen ruw terug in de dagelijkse realiteit. De jury vond het werk onder meer bijzonder omdat Oakes het talent heeft om met weinig veel te zeggen. Ook was de jury van mening dat het knap is hoe zij een sleutelmoment buiten beeld laat en juist de aandacht weet te leiden naar een groter persoonlijk verhaal dat achter de gebeurtenissen schuilgaat.

Nieuw dit jaar was de Overduin Prijs, aangeboden namens Henk en Ria Overduin. Henk Overduin was adjunct-directeur van het gemeentemuseum Den Haag. Marline van der Eijk (Beeldende Kunst) kreeg de prijs voor haar verstilde presentatie met een even poëtische als filosofische lading. Het juryrapport noemde haar presentatie er één die een onderzoekende geest verraadt van een kunstenaar die zich profileert als een echte ideeënkunstenaar. Iemand die zich verwondert over de werkelijkheid en die dat op een slimme manier in het werk weet te verbijzonderen.

Bovendien werden zaterdag de afdelingsprijzen uitgereikt. Deze gingen naar:
- ArtScience: Matthijs Munnik
- Beeldende Kunst: Katinka van Gorkum
- Fotografie: David Joosten
- Grafisch Ontwerpen: Anton Lamberg
- Interactive/Media/Design: Tom Laan
- Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen: Maarten Schenkeveld
- Textiel en Mode: Miriam de Waard

De Winsor/Newton Beeldende Kunst aanmoedigingsprijs ging naar Jakob de Jonge en de Goedman Grafische prijs naar Dinesh van de Berg Bhagwandas.