Mannenmode nieuwe stijl

 

altROTTERDAM - De designer Mevan Kaluarachchi brengt zijn presentatie mannemode op de Salone Della Moda op een heel speelse wijze met balletdansers. Het is een verademing om daardoor te zien hoe het image van de moderne man ook eens op een andere manier kan worden belicht. De moderne man voelt zich vrij en laat dat zien.

Over het algemeen ziet de beschouwer van de gemiddelde show van Nederlandse herenmode doorgaans wel een aantrekkelijk herenmodel maar qua presentatie toont zo'n show de man van twee generaties terug die zich vooral niet wenst te schamen omdat hij als dressman over het plankier flaneert. Het is verbijsterend maar dit is schering en inslag.

In de meeste shows van herenmode rent een tamelijk gegeneerde man dus gehaast en met een gezichtsuitdrukking van ik-doe-dit maar alléén omdat ik dat nu eenmaal toegezegd heb. Begrijp dat goed publiek. En zijn enigszins vermoeide gelaatsuitdrukking toont ook aan dat hij als man van statuur hier eigenlijk geen tijd voor heeft. En zeker niet iemand is die bekend wil staan als iemand die gefascineerd wordt door zijn modieuze uiterlijk. Zoiets hebben anderen.

En dan kan het zo zijn dat hij het waagt om een kort glimlachje of een knipoog uit te delen bij zijn run over de catwalk maar daar blijft het bij. Er zijn wel eerder modeshows gegeven waar de showbusiness enigszins in voorkwam maar bij de typische uitgesproken show van mannenmode lijkt de gemiddelde dressman medewerker van de bank, het notariaat of een groot advocatenkantoor.

Het is dan ook de hoogste tijd dat door een nieuwe ontwerpersgeneratie de man van nu niet meer in een saai hoekje wordt gedrukt op de catwalk maar frank en vrij in een nieuwe stijl de show kan maken.

 

Models: Internationale balletdansers van Dansschool Rotterdam.
Foto's van Collectie MEVAN: Daniël Bargeman