Nieuwe mannemode verovert de catwalk

Creatie Tom Van der Borght ... Foto: Peter Stigter

Van donderdag12 juni tot zondag 15 juni was Maastricht in de ban van het FASHIONCLASH Festival. De 6de editie van het internationale mode spektakel had als thema 'Leeftijd' en de kunst van het ouder worden in de breedste zin van het woord. De expositie hierbij was dan ook samengesteld met werk van ontwerpers waar het thema een rol speelt in de door hun gemaake ontwerpen. Daarnaast veroveren steeds meer moderne mannenmodecollecties de catwalk ook hier.

Naast veel stijlvolle vrouwencollecties begint de mannenmode aan een soort ontdekking van de fantasie zoals dit in vroegere eeuwen in bepaalde periodes wel meer is voorgekomen. Zo vielen nu tijdens het Maastrichtse festival de ontwerpers Odio & Jakub Pieczarkowski, Ladron de Guevara, Zwyrd, Andrea Lazzari, Miclee, Dusty Thomas en Tom van der Borght op door een heel andere verfrissende soms een te-gek aparte aanpak.

Het donkergrijze trainingspak met exact dezelfde tint tas lijkt daarnaast een heel simpel concept maar is in alle eenvoud zeer bruikbaar alhoewel in scherp contrast met de vederachtige kleurentooi van Tom van der Borght. Andere ontwerpers durven te spelen met lagen, rokvormen en mantelachtige constructies. Dat is vaak effectief binnen een mooi en ongewoon silhouet wat ons toch aanspreekt omdat het in andere culturen ook meer wordt gezien. Het smaakvol gebruik van stoffen en kleuren doet een goede begeleiding vanuit de verschillende studierichtingen vermoeden.