• Van Abbemuseum toont achterkant van de ontwerppraktijk

 • Introdans: sfeervol en vol wervelende energie

 • Fabienne Delvigne wijdt twee creaties aan de BMW i8 Roadster

 • 'Withoos meets Withoos' In Westfries Museum

 • Zomercouture Paul Schulten kleurrijk en stijlvol

 • Raadhuis Zandvoort en Zandvoorts Museum toont Haute Couture

 • Bigli juwelen dieper kleurtimbre

 • Sheila De Vries presenteert zonnige zomercouture

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

De eigenzinnige young designer Melanie Brown

altMelanie Brown is een heel bijzondere ontwerpster. Haar herfst- en wintercollectie voor 2011-2012 bestaat uit kleding met gaten...
Natuurlijk zijn wij erg benieuwd hoe haar kleding met gaten er op de catwalk uit zal zien. We begeven ons dus naar het erg mooi verbouwde Amsterdamse College Hotel om daar de presentatie van haar nieuwe label Brown Clothes mee te kunnen maken.

Hoe zit het nu met die fashion met gaten? In het begin maakt de introductie van dit thema van haar collectie nog niet zoveel duidelijk. Er komen mooie elegante outfits voorbij met een eenvoudige belijning en rijk is aan volume. Dan gebeurt het toch dat je blik dan wel even blijft hangen aan een contrasterend getinte ronde naad die ergens a-symetrisch en schijnbaar misplaatst de klassieke eenvoud van de creatie doorbreekt.

Was die sierlijke verdwaalde gele naad op die chique hazelnootkleurige jurk daar soms verdwaald?

En waarom hing naast die andere creatie nog een soort afstekend gekleurde draad naar beneden?

Melanie Brown showt voor de eerste keer solo en misschien is ze door nervositeit vergeten wat draden weg te halen... Maar dat blijkt niet zo te zijn want als de mannequins hun weg terug over de catwalk vervolgen en wij de rugzijde van de getoonde creatie observeren ... staan we perplex van de gecompliceerde en weloverwogen in elkaar gezette rugzijde van elke creatie van Melanie Brown.

Er werd niets door de ontwerpster vergeten maar juist opzettelijk voor een onvolmaaktheidseffect gezorgd.

De achterkant van al haar jurken en pakken zijn dan ook buitengewoon. Zij toont daar een geweldig gevoel voor kleermakerskunst met coupe- en siernaden die in het geheel op eren fascinerende wijze in balans blijven met elkaar.

Achteraf bevestigt zij ook onze impressie dat zij zich specifiek als couturier meer wil manifesteren door van de backside van elke creatie een verbluffend kunstig in elkaar gezet panel te maken. Je blijft daardoor ook er steeds met spanning naar kijken hoe die verschillende delen van het patroon elkaar daar sierlijk ontlopen en weer ontmoeten.

Een ander thema zijn de zogenaamde "gaten" in haar creaties. Dat zijn in feite een soort wolkachtige inzetten in sommige creaties op taillehoogte met een iets donkerder tint die a-symetrisch zijn geplaatst en aller ogen tot zich trekken.

Vanwaar deze "gaten" in bepaalde Brown Clothes? "Daarmee blijft het lichaam van de draagster van mijn kleding in contact met de buitenwereld," verklaart de ontwerpster die dit thema als kenmerk niet continu handhaaft.

Haar collectie heeft als thema dan ook ‘Wholeness. ’ Naast een bijzondere coupe vallen haar creaties verder op door een charmant en zeer luxueus materiaalgebruik en de eerder besproken bijzondere details

Het is een afwisselende collectie met onder meer draagbare dag- en avondkleding. Heel geslaagd zijn leren jasjes met schapenvacht. Ook gedrapeerde long sleeve shirts van rekbare katoen. En zwarte en donkerbruine leren broeken, kunstbont stola’s en lange zijden galajurken. Overwegend gedekte kleuren en af en toe een blouse of jas of pantalon in wit, opvallend geel en warm oranje.

Wat zakelijker is de trenchcoat en ook de klassieke pantalon met champagne blouse. Maar het is duidelijk te zien waarom Melanie Brown eerder al diverse prijzen won. Zoals de Frans Molenaar Haute Couture Prize, The Fashion in the Air Competition en The Whos Next New Talent Competition.

De ontwerpster heeft haar eigen boetiek op de Hazenstraat 28 in de Negen Straatjes in Amsterdam.