• Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Tom Coronel Top 6 op Nürburgring Nordschleife

 • 'Manmade / no human' in Museum aan het Vrijthof

 • Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bij Eduard Planting

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Amsterdam gaat verkoop bont verbieden

  AMSTERDAM - Amsterdam wil de verkoop van bont op markten gaan verbieden. Dit heeft het college aan de gemeenteraad laten weten. Hiermee volgt de gemeente een initiatiefwet van de Partij voor de Dieren op. Dit najaar zal de gemeenteraad over het voorstel gaan stemmen. Daar zijn veel mensen erg blij mee want er is voldoende heel mooi kunstbont in allerlei variaties verkrijgbaar zodat geen enkel dier pijn hoef te lijden als iemand graag bont draagt.

Het verbod past bij het streven van de gemeente Amsterdam om een bontvrije stad te zijn. Al eerder werd de Amsterdamse Hartenstraat door de organisatie voor dierenbescherming Bont voor Dieren en wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens uitgeroepen tot eerste Europese bontvrije winkelstraat. Ook verleent de gemeente géén subsidies aan evenementen waarbij bont wordt gebruikt. Op dit moment wordt er nog wel veel bont verkocht op Amsterdamse markten zoals de bekende Albert Cuypmarkt en de Noordermarkt. Het is voor consumenten vaak niet duidelijk of de jassen, sleutelhangers, mutsen en andere artikelen gemaakt zijn van echt of imitatiebont. Hierdoor kunnen zij onbedoelt echt bont aanschaffen dat op zeer dieronvriendelijke wijze verkregen is.

Het verbod moet hier een einde aan maken. Daarmee volgt Amsterdam een trend. Nicole van Gemert - directeur Bont voor Dieren - zegt: “Wij zijn heel blij dat Amsterdam deze stap richting een bontvrije stad heeft gezet. Na West Hollywood en Berkeley werd San Francisco afgelopen maand de derde bontvrije stad. Het zou geweldig zijn als Amsterdam dit doorzet en de vierde bontvrije stad ter wereld zou worden.”

Van echt bont kun je je heel goed voorstellen hoe dat in de oertijd of op de poolcirkel functioneel werd gedragen. Toen hadden de mensen geen alternatieven en eeuwen later werd het een manier om standsbewust uit te dragen dat je echt bont kon betalen. Er werden hele kostbare bontcreaties gedragen. Zo'n honder jaar geleden werden er dan ook nog veel grappen gemaakt over heren die na een second life-uitstapje als goedmakertje aan hun echtgenote een bos bloemen, een dure vacantie of een kostbare bontmantel gaven.

Er werd ook veel geld verdiend in de bont-industrie maar toen wist de consument nog niet zo veel van het dierenleed hieraan voorafgaand. Door een betere voorlichting onder meer door dierenbeschermende organisaties en de Partij van de Dieren aan media en publiek en doordat men industrieel leerde heel mooi kunstbont in allerlei  varianten te produceren wilden bewust levende jongeren absoluut niet meer in echt bont gezien worden. Dan ga je echt niet meer mee in de bewustzijns-trend van deze tijd.          

Niet alleen steden doen bont in de ban. Ook steeds meer grote modehuizen gaan bontvrij. De afgelopen tijd maakten Gucci, Michael Kors, Jimmy Choo, Donna Karan, Versace en John Galliano bekend te stoppen met het gebruik van bont.

FOTO: STEDEN DOEN BONT IN DE BAN... OOK AMSTERDAM MOET BONTVRIJ WORDEN...