• Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Flagship Boutique Chopard nieuw op Bondstreet

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Genieten van liefdesgedicht in het Tassenmuseum

  AMSTERDAM - Zoiets moois zouden veel zogeheten powervrouwen van nu best ook wel eens willen ontvangen... Echt waar? Sommige stoere singles kijken ontroerd naar deze portefeuille met het liefdesgedicht en miniatuur uit Frankrijk in 1806... De Franse miniatuurschilder Favorin Lerebours schilderde het portret van deze jonge vrouw. Mogelijk - zo wordt vermoed- gaf zij haar man, die veel afwezig was, deze portefeuille van leer en zijde met haar portret en een geborduurd liefdesgedicht.

Niet alleen de brieven-portefeuille van Favorin Lerebours maakt het mooiste Tassenmuseum van de hele wereld zo ontzettend interessant om zelf of met bijvoorbeeld buitenstedige of buitenlandse gasten te bezoeken. Je kijkt er ook je ogen uit aan allerlei unieke of specifieke of prachtige tassen uit vele tijden. Het is een weelde aan impressies van accessoires en ambacht in de historie van de kleedkunst in veranderende tijden.

Je kunt er ook desgewenst de nieuwe Tentoonstelling ‘De tas als theater’ bezoeken die vanaf 10 november in Tassenmuseum Hendrikje begint en achteraf thee gaan drinken of lunchen.
Je kunt ook alleen de collectie bekijken natuurlijk want er valt veel te zien aan de originele tentoonstelling De tas als theater. Daarin viert top-ontwerpster Hester van Eeghen haar dertigjarig jubileum. En zij maakt dan met de bezoeker een ontzettend leuke ontdekkingstocht door een levensgrote tas. Misschien leert iemand daardoor zichzelf zo een beetje beter kennen.

Het is altijd al erg de moeite waard in grote en kleine winkels of warenhuizen tussen de nieuwe tassen en beurzen en andere accessoires te dwalen en te zien met hoeveel inzet en creativiteit er weer gewerkt is en wat de nieuwe trends ons kunnen bieden. Maar je wilt ook graag zien wat grote sterren als Gianni Versace maakte voor Madonna toen zij de premiëre van de musical Evita in Londen in 1997 zijn tas droeg met haar jurk en schoenen van hetzelfde materiaal gemaakt!

En die geborduurde beurzen van de families van onze over-grootoma's wil je ook zien want het hoort een beetje bij ons verlangen naar een andere grote tijd toen mensen nog relaxed reageerden en kleine gebruiksvoorwerpen als naaldenkokers, briefopeners, schaartjes en kleine bewaardoosjes in hun tas meenamen.

Van Hester van Eeghen hoor je ter plekke niet alleen meer over het ontwerp, maar ook en vooral over het binnenleven van de tas. Een tas krijgt immers pas door het gebruik karakter en ziel en wordt daardoor een afspiegeling van de gebruikster. Zij maakte de originele, theatrale tentoonstelling – een ware belevenis – samen met André Postma. Je stapt via het voorvak een immense tas in en maakt een reis die alle zintuigen prikkelt. Na deze tocht krijg je bij de psychologische tassenweegschaal een persoonlijke karakterbeschrijving.

Op de tentoonstelling zijn trouwens ook Hesters meest markante ontwerpen te zien. Iets vieren of een dagje uit? Misschien is Tassenmuseum Hendrikje een goed idee.

Tassenmuseum Hendrikje
Museum · Herengracht 573
Amsterdam
Open tot 17:00