• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Designers Schueller De Waal over Mode en Therapie

  "Schoonmaken (in) Haute Couture," is volgens het ontwerpersduo Schueller De Waal een bewust gekozen modeprexzsentatie als tussenstap op weg naar een belangrijk en veelomvattend proces. Het gaat om een transitie naar een andere manier van denken en omgaan met mode en kleding in zomer 2019. Een therapeutisch vernieuwende presentatie waardoor daar op een verfrissende andere sociale manier naar gekeken wordt.

Hiervoor werd tijdens de nieuwe coutureweek van deze zomer in Parijs naar samenwerking gezocht met lokale NGO's (PikPik Environnement, Green Bird Paris) die voorlichting geven over afvalscheiding en bewust rekening houden met het zo goed mogelijk onderhoud van de stad. Ook modeprofessionals als stylisten, modejournalisten, enz. blijken de transitie-missie graag te ondersteunen.

Voor deze super-schoonmaak-modeshow in Parijs kleedde de SDW Studio een gevarieerde groep mensen in een gevarieerde reeks van schoonmaakuniformen. Ook werd het begrip 'Nest' geintroduceerd wat de gemeenschappelijke reiningingssessie op een ander level zou plaatsen. In plaats van een locatie te veranderen om daareen modeshow te kunnnen organiseren vindt de modeshow nu buiten plaats.

Voor de getoonde collectie schoonmaakuniformen hergebruikt het modeduo Schueller De Waal een reeks multi-inzetbare reinigingsuniformen gemaakt volgens opnieuw bruikbare bekende vormgeving en benut daarbvoor overgebleven of hergebruikte restanten van stoffen etc.

Basis van de collectie vormt de herhaling van een enkelvoudig silhouet. Werkkleding geïnspireerd door waarvoor het concreet bedoeld is. Met als symbolische betekenis van het 'oprollen van de mouwen' om goed te kunnen werken wat de look en feel van de collectie bepaalt. Door riem- of ceintuurconstructies kunnen de uniformen op verschillende manieren gedragen worden, waardoor dan verschillende looks of silhouetten ontstaan binnen een unieke stijl.

De overalls zijn gemaakt van patchworks van oude stoffen en oude collectiestukken. Om de eclectische mix van stoffen toch een uniforme uitstraling te geven heeft het duo samengewerkt met textielkunstenaar Aliki van der Kruijs. Haar onderzoeksproject 'Afterseason' onderzocht of er nieuwe kansen lagen voor afvalinkt uit de textieldrukindustrie. Samen voorzagen zij een airbrushed laagje paars pigment op de uniformen van een reeks prints. Daarbij werd zoveel mogelijk elke verspilling van grondstoffen vermeden.

Om het pigment op de stoffen te fixeren werd daarop een reflecterende coating aangebracht, die doet denken aan de reflecterende details van de uniformen van de afvalophalers. Ook wanneer er bij slecht of géén licht foto's met flitslicht worden gemaakt xijn de silhouetten van de dragers van de fashionoveralls overal meteen zichtbaar.

Een bijbehorende wrange interpretatie van 'schoonmaakkleding' is te zien in de 'couture' stukken van non-woven schoonmaakdoek in typerend roze en geel. De t-shirts met het logo van de non-profit organisatie, die normaal gesproken als uniform gedragen worden tijdens hun activiteiten, zijn voorzien van shirtdetails van

Schuellerm De Waal. Kledingstukken uit eerdere RTW-collecties zijn versneden en vermaakt in schortachtige vormen. Daarbij wordt werkkleding soms met luxe stofdelen gecombineerd. .
Omdat de gebruikte couturestoffen vaak alleen maar voorbeeldcoupons of restjes waren, niet genoeg om volledige kledingstukken van te maken, zijn bepaalde stoffen nagemaakt met kantoor- en huishoudelijke materialen. Aluminiumfolie vernieuwt bijvoorbeeld een metalen brokaatstof markeerstiften worden gebruikt om de patronen van een bloemenjacquard opnieuw te tekenen. Samengebonden zijden organza-resten zorgen voor een sculpturaal effect. designelementen.

Bij de meeste schoonmaakuniformen worden stevige en duurzame veiligheids- en werkschoenen gedragen van het Nederlandse merk EMMA Safety Footwear. Niet ongenoemd mag blijven schoenontwerper Marko Bakovic die voor accenten in couturesfeer zorgde.

...SUPER SCHOONMAAK MODE SHOW VAN SCHUELLER DE WAAL REINIGT DE PARIJSE STRATEN...

FOTO: PETER STIGTER