• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Couturier Jean-Paul Gaultier gaat ons weer verrassen

  Couturier Jean-Paul Gaultier is altijd zijn tijd vooruit geweest. Hij heeft nooit een mode-opleiding gevolgd maar hij maakt er altijd grappen over dat hij van klein kind af altijd zo graag een gewone pop had willen hebben om die aan te kunnen kleden maar die kreeg hij niet. Hij leefde zich toen maar een beetje uit op zijn Teddybeertje alsof het een mensachtig popje was en het wat povere resultaat hield in dat hij zijn hele leven veel begrip voor gendervariaties zou hebben.Zijn grootmoeder van moederskant, Marie Garage, introduceerde hem in de wereld van de mode. Je ziet meteen duidelijk hoe het toen allemaal begon.

Hij maakte op jonge leeftijd modeschetsen en stuurde die naar beroemde couturestylisten. Pierre Cardin was onder de indruk van zijn talent en nam hem in 1970 aan als assistent. Later zou hij gaan werken bij Jacques Esterel en daarna bij Jean Patou, Hij begon zijn eigen boetiek en zijn zaken breidden zich uit.

Zijn eerste individuele modecollectie werd uitgebracht in 1976 en zijn karakteristieke wat oneerbiedige stijl heeft in 1981 ertoe geleid dat hij bekend staat als het enfant terrible van de Franse mode. Veel van Gaultier's latere collecties zijn gebaseerd op straatkleding en gericht op de populaire cultuur, terwijl andere zoals zijn haute couture collecties, zeer formeel zijn, maar tegelijkertijd ongewoon en speels.

Van 2003 tot 2010 was hij ook creatief directeur bij het Franse luxehuis Hermès voor dameskleding. Samen met Antoine de Caunes presenteerde hij de televisieserie Eurotrash. Hoewel de meeste mensen zijn ontwerpen destijds decadent vonden, waren belangrijke modemensen zeer onder de indruk van zijn creativiteit en beheersing van het kleermakersvak. Het bedrijfskapitaal werd kwam mede voort uit zijn parfum wat veel mensen kennen door de leuke lichaamsvormen van de flesjes met blauwe matrozenstreepjes. Hij bracht onder meer een parfum voor mannen uit.

De matrozenstreeptrui, de kilt voor de man en mannequins en dressmen met spierwit haar (granny grey) in zijn shows vonden gretig ingang bij fashionasta's. Ook liet Jean-Paul Gaultier aantrekkelijke vrouwen met grote maten en mensen van uiteenlopende leeftijden die geen beroepsmodel waren figureren tijdens zijn onconventionele shows van designcollecties. Veel grote sterren hebben ook zijn creaties op diverse Rode Lopers gedragen.

Gaultier heeft eveneens nauw samengewerkt met Wolford Hosiery En het merk Hermes zit nog steeds in zijn zakelijke portefeuille. In 1988 bracht Gaultier een danssingle uit met de titel "How To Do That" op Fontana Records want hij had ook veel belangstelling voor entertainment. Die veelzijdigheid maakt dat hij steeds voor verrassingen zorgt. Zo heeft hij getwitterd dat hij nu hij 67 is stopt met zijn modecarriëre op zijn laatste show op 22 januari. "Maar...," schrijft hij ook "wees gerust want de couture blijft voortbestaan."

Niemand snapt precies wat hij daarmee bedoelt. Zou hij dit de wereld inslingeren om aandacht te krijgen voor een finale die nooit eindigt? Of bedenkt hij weer wat nieuws want hij was altijd al zijn tijd ver vooruit door zijn barmhartig breed menselijk inzicht waardoor hij iedereen het zijne gunde. Maar wat gaat hij nu wel of niet doen?

Er worden minstens zoveel gissingen op zijn eventuele bedoelingen en plannen losgelaten als op wat Harry en Meghan wel of niet gaan doen. Alleen willen de laatste twee juist minder aandacht.

Couturier Jean-Paul Gaultier liet al eerder iedereen versteld staan met de rare grote puntbeha van Madonna. Het was een attribuut van een prachtig maaksel maar ook nogal een bewapening waar zij gedurende haar tourné de hele wereld mee intimideerde. Op filmpjes uit die tijd lopen de grote ster en de Franse modetijger zwaar gearmd rond en zij duwt een kinderwagentje met daarin als hun kind: een Franse bull.

Couturier Jean-Paul Gaultier heeft wel eens verkondigd dat hij door het overtreden van morele en sociale codes probeert identiteit te kunnen herdefiniëren. In ieder geval brengt hij daarover steeds de tongen in beweging.  Je zou kunnen zeggen dat hij in een grote internationale alles omarmende bubbel leeft. Misschien zouden we meer mensen van dat niveau goed kunnen gebruiken. 

In 2011 organiseerde het Museum voor Schone Kunsten van Montreal in samenwerking met het Maison Jean Paul Gaultier een overzichtstentoonstelling "De modewereld van Jean Paul Gaultier".

Onze modefotograaf zag in 2013 zijn show in De Kunsthal en maakte een speciale foto. "Een bijzonder aardige man,"was zijn indruk. "Dat hoor je van iedereen over hem."

Nu maar eens afwachten wat hij straks weer voor ons in petto heeft.

FOTO: SYDNEY KORSSE