• Chopard X Mariah Carey

 • De INFINITY collectie van BIGLI

 • Spencer Tweeling showt Chopard

 • Pink Panther Party uit jaren 70 herleven

 • Couture Irving Vorster bij Mondriaandiner

 • Couturier Zyanya Keizer BINHE en haar Team

 • Show Addy van den Krommenacker in Parijs groot succes

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 8 :
Grote Nederlandse financiële reserves nog steeds aanwezig– corruptie – Onderdrukte media en ondernemersprotesten Hongarije – Denk wat je wilt - Verwarring over inclusiviteit of … genderisme in de overdrive?

PodCast 9 :
Omgekeerde vlag – tragiek voor vaderlandse boerenstand – boerenondernemers met grote investeringen in crisis - dierenliefde of vegan - voor of tegen stikstofbeleid van het kabinet – wanhopig tekort aan huizen en bouwgrond – Issues rond moeilijke mensen als grensoverschrijders..

Dochter van verkrachte vrouw vermoord in Haïti

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 23 januari 2023 - CITÉ SOLEIL, HAITI - Als Mamaille 's nachts naar het plafond van haar hutje staart, kan ze de hemel zien door de vele kogelgaten die in het metalen dak zijn gemaakt na de bendegevechten van afgelopen zomer in Haïti. Ze stelt zich daarboven haar dochter voor. Ik denk dat haar ziel misschien in de hemel is, en dan begin ik te huilen," zegt Mamaille, die een verkrachting heeft overleefd. "Soms val ik huilend in slaap om het niet te hoeven weten."

Zij is één van de slachtoffers die worden gesteund door zuster Paesie, een katholieke non die verschillende scholen en opvanghuizen heeft geopend in enkele van de armste gebieden van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.Mamaille sprak met de krant The New York Times (NYT) over het bendegeweld dat ook gevolgen had voor overtuigde christenen die betrokken zijn bij de zending.Ze voedde haar vier kinderen alleen op nadat hun vader maanden eerder was verdwenen. Mamaille, 39 jaar, kwam er nooit achter of hij was vermoord of gewoon was gevlucht voor het eindeloze geweld, vertelde ze de NYT.

Nu had ze een manier gevonden om tenminste één van haar kinderen uit de hel van de wijk Cité Soleil te krijgen, een sloppenwijk die waarschijnlijk het armste deel van de metropool Port-au-Prince is.Criminelen die om territorium vechten hebben bijna elke vluchtweg uit de grootste sloppenwijk van het land geblokkeerd, een wirwar van krotten en afbrokkelende gebouwen in de hoofdstad.Gewapende mannen gingen van deur tot deur, staken huizen in brand en vermoordden bewoners die zij loyaal achtten aan hun vijanden, berichtte de NYT."De willekeurige moorden, de slachtingen, de tot de grond toe afgebrande huizen, de verkoolde en verminkte lijken die zich in de zon opstapelden - die nachtmerries waren goed vastgelegd. Mensen deelden foto's van de laatste slachtoffers van de bendes in hun WhatsApp chatgroepen," schreef de NYT.

In leven blijven was eenvoudiger, leek het, voor de rijken, die lijfwachten huurden en reisden in gepantserde voertuigen. Maar ook zij werden gestalkt door geweld: Mannen met geweren trokken vaak op klaarlichte dag mensen uit de best beveiligde auto's. Het ontvoeren voor losgeld is één van de belangrijkste activiteiten geworden in Haïti.

Nadat ze verschillende pogingen had ondernomen om te ontsnappen, werd op een dag bekend dat de non bereid was schoolkinderen uit de sloppenwijk naar een veiliger gebied te brengen. Honderden leerlingen hadden zich verzameld bij een plaatselijke kapel om haar op te wachten. De 17-jarige dochter van Mamaille, gekleed in haar schooluniform, bevond zich onder hen.

Maar zuster Paesie kwam niet opdagen vanwege het geweld dat die dag woedde - en dus gingen Mamaille en haar dochter naar huis, hun dromen over een beter leven opnieuw aan diggelen. Vlak voordat ze hun huis bereikten, barstte automatisch geweervuur los en Mamaille zag haar dochter voorover in het vuil neervallen. "Ik zag dat mijn dochter was neergeschoten," zei Mamaille. "Ik voelde de pijn die je voelt als je een baby baart."

Toen ze haar dochter naar een kliniek bracht, was het meisje al dood, haar blauwe rok en gele blouse doordrenkt met bloed. "Ik verloor mijn dochter, ik verloor mijn hart," vertelde Mamaille aan NYT. "Ik ben mijn hele leven kwijt."

Nadat ze het levenloze lichaam van haar dochter in de kliniek had achtergelaten, zwierf Mamaille schreeuwend van ellende door de straten. Haar geschreeuw moet de aandacht hebben getrokken van bendeleden die in de buurt op de loer lagen, want plotseling, zegt Mamaille, verscheen er een groep mannen met geweren. Ze sleepten haar achter een huis en verkrachtten haar één voor één. Ze waren met acht man, zei ze, en ze sloegen haar in elkaar voor ze wegging.

"Ik was liever gestorven, want als je sterft, is het voorbij; het is afgelopen," zei Mamaille zacht huilend. "Je denkt nooit na over wat er met je gebeurd is."

Mamaille is niet haar volledige naam. Worthy News & Nieuwspartner De Couturekrant publiceert doorgaans niet de volledige namen van slachtoffers van seksueel misbruik, tenzij ze dat zelf aangeven.De volgende dag bereikte zuster Paesie de rand van Mamaille's buurt en zei dat ze uiteindelijk honderden kinderen hielp evacueren en hen naar opvangcentra in de stad bracht.

De non is getuige geweest van veel dood en pijn in Haïti. Maar wat Mamaille en haar dochter is overkomen, heeft haar, zegt ze, meer dan al het andere een gevoel van hulpeloosheid gegeven. De vrouw wordt nu bijgestaan door zuster Paesie, die voluit Claire Philippe heet. In één van haar centra heeft de non tientallen vrouwen en meisjes opgevangen die zijn verkracht of bedreigd door bendeleden.

Er zijn zoveel vrouwen gevlucht uit Cité Soleil dat zuster Paesie geen ruimte meer had om ze te huisvesten, dus is ze begonnen met het verhuren van huizen in veiliger buurten voor verkrachtingsslachtoffers. "Als de jongens van een bende hen zeggen dat ze van hen houden, rennen ze voor hun leven", aldus de non.

Dit komt doordat de regering meer macht dan ooit heeft afgestaan aan gewapende groepen die begonnen met het annexeren van uitgestrekte nieuwe woongebieden - en het op grote schaal uitvoeren van ontvoeringen en afpersingen. "Vroeger waren ze niet zo zelfvoorzienend als nu," zei Reginald Delva, een Haïtiaanse veiligheidsadviseur, verwijzend naar de bendes in het land.
Volgens onderzoekers van de Verenigde Naties is verkrachting het favoriete wapen van bendes geworden om de plaatselijke bevolking verder te intimideren.

Toch gaat Mamaille naar een van de nabijgelegen scholen van zuster Paesie om rijst en bakolie te halen of gaat ze naar kerken om om geld te bedelen. Ze verzamelt regenwater en mengt het in een chloortablet om het voldoende te zuiveren om te drinken.

"Soms breng ik drie dagen door zonder dat ik mijn kinderen en mezelf te eten kan geven," zegt ze. Desondanks kijkt ze 's nachts door de gaten van haar metalen dak naar de hemel.

DE NON IS GETUIGE GEWEEST VAN VEEL PIJN EN  VERDRIET IN HAÏTI ...

ZUSTER PAESIE VANGT TIENTALLEN VROUWEN EN MEISJES OP DIE ZIJN VERKRACHT OF BEDREIGD DOOR BENDELEDEN...