Koningin Máxima brengt werkbezoek over schuldhulp
Koningin Máxima heeft woensdag 24 mei een werkbezoek gebracht aan een mbo-opleiding van Aventus in Apeldoorn. Het bezoek stond in het teken van drie schuldhulpmethoden: ‘Hoe word je rijk?’, Over Rood en Plinkr.Hub. De methoden richten zich op respectievelijk financiële educatie, advies aan ondernemers en hulp aan mensen onder bewindvoering en worden in samenwerking met SchuldenlabNL opgeschaald door heel Nederland.
Koningin Máxima kreeg eerst een korte toelichting op de inhoud van de drie schuldhulpmethoden en de doelgroepen. Aansluitend woonde zij een deel van de les ‘Hoe word je rijk?’ bij. Dit interactieve lesprogramma van Money Start is gemaakt voor leerlingen tussen de 14 en 18 jaar in het mbo om financiële vaardigheden te bevorderen en schulden te voorkomen.
De docenten van Money Start zijn schuldhulpverleners, budgetcoaches en maatschappelijk werkers. Daarnaast vertellen jonge ervaringsdeskundigen (peer educators) hoe zij in de schulden zijn geraakt en hoe zij samen met Money Start werken aan een effectieve oplossing, te beginnen bij het vragen om hulp. Uit de Schuldenmonitor 2020 van het Bureau Kredietregistratie blijkt dat het aantal jongeren met schulden de afgelopen vijf jaar is verdubbeld.
Eén van de redenen is dat jongeren niet goed zijn voorbereid op het feit dat zij vanaf 18 jaar zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiën. Koningin Máxima sprak met leerlingen en docenten over hun ervaringen met het lesprogramma.
Na de les sprak nam Koningin Máxima deel aan twee gesprekken over Over Rood en Plinkr.Hub. Over Rood is een vrijwilligersorganisatie door én voor ondernemers die ondersteuning biedt bij schulden, helpt bij het wegwerken van administratieve achterstanden bij bedrijfsbeëindiging en ondernemers begeleidt bij een (door)start van een bedrijf. Over Rood werkt samen met 106 gemeenten. Dit is een groei van 37% ten opzichte van vorig jaar.
Plinkr.Hub helpt gemeenten en financieel bewindvoerders om gezamenlijk de uitstroom van mensen uit het beschermingsbewind te verbeteren. De methode biedt een digitaal traject voor mensen onder bewindvoering om hun financiële vaardigheden en zelfvertrouwen te bevorderen zodat zij uiteindelijk weer zelfstandig hun geldzaken kunnen regelen. De Plinkr.Hub wordt in 20 gemeenten ingezet.
Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Gemeenten, rijksoverheid, banken, energieleveranciers en verzekeraars werken samen aan het opschalen van succesvolle schuldhulpmethoden. Koningin Máxima is erevoorzitter van SchuldenlabNL.