Telegram CEO vrijgelaten uit hechtenis in Frankrijk
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 28 augustus 2024 - PARIJS/TEHERAN/BOEDAPEST — Franse aanklagers hebben woensdag Telegram CEO Pavel Durov vrijgelaten uit hechtenis na vier dagen verhoor over beschuldigingen dat zijn social media platform en berichtenapplicatie worden gebruikt voor illegale activiteiten in een zaak die volgens bekende critici ging over het censureren van content.
Ambtenaren zeiden dat Durov werd overgebracht naar een rechtbank voor een mogelijke aanklacht. De zaak werd nauwlettend gevolgd door media, waaronder Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant, die worstelen om te omzeilen wat zij zien als de censuur van techgiganten.
Durov, 39, een teruggetrokken techmiljardair, heeft de nationaliteit van de Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk. Hij werd zaterdag vastgehouden op de luchthaven Le Bourget buiten Parijs als onderdeel van een gerechtelijk onderzoek dat vorige maand werd geopend met betrekking tot 12 vermeende criminele overtredingen. "Een onderzoeksrechter heeft de politiehechtenis van Pavel Durov beëindigd en zal hem voor de rechter brengen voor een eerste voorgeleiding en een mogelijke aanklacht", aldus het Openbaar Ministerie van Parijs.
Beschuldigingen tegen de in Rusland geboren Durov, die een Frans staatsburger is, omvatten dat zijn platform wordt gebruikt voor kindermisbruikmateriaal en drugshandel, fraude en medeplichtigheid aan georganiseerde misdaadtransacties en dat Telegram weigerde informatie of documenten te delen met onderzoekers wanneer dit wettelijk vereist is.
Telegram en zijn CEO, Durov, suggereerden echter dat de aanhouding deel uitmaakte van grotere inzet van de Europese Unie om inhoud te censureren die het EU-narratief bedreigt. "Telegram houdt zich aan de EU-wetten, waaronder de Digital Services Act — de moderatie valt binnen de industrienormen en wordt voortdurend verbeterd. De CEO van Telegram, Pavel Durov, heeft niets te verbergen en reist regelmatig door Europa", aldus Telegram op zijn nieuwszender.
Het in Dubai gevestigde Telegram voegde toe: "Het is absurd om te beweren dat een platform of de eigenaar ervan verantwoordelijk is voor het misbruik van dat platform. Bijna een miljard gebruikers wereldwijd gebruiken Telegram als communicatiemiddel en als bron van essentiële informatie.”
Durov gaf ook de traditionele media de schuld van de groeiende druk op platforms zoals Telegram. “Alle grote social media-apps zijn gemakkelijke doelwitten voor kritiek vanwege de content die ze hosten. Ik kan me geen enkel groot sociaal platform herinneren waarvan de moderatie consequent is geprezen door traditionele media,” schreef hij op zijn Telegram-kanaal.
“De media-aandacht voor de moderatie-inspanningen van Meta is het grootste deel van zijn geschiedenis bijzonder negatief geweest. Interessant genoeg was Meta ook het eerste social media-bedrijf dat een waardering van meer dan een biljoen dollar bereikte,” herinnerde hij zich.
“Telegram zal waarschijnlijk door vergelijkbare groeifasen moeten gaan voordat het de oudere platforms overtreft. Naarmate we snel in omvang en betekenis toenemen, zullen we alle potentiële uitdagingen op dezelfde manier oplossen als alles zoals altijd: met efficiëntie, innovatie en respect voor privacy en vrijheid van meningsuiting.”
De Franse president Emmanuel Macron zei maandag dat er geen politiek motief zat achter de arrestatie van Pavel Durov, de in Rusland geboren oprichter van het socialemediaplatform en berichtentoepassing Telegram.
Macrons opmerkingen op het socialemediaplatform X waren de eerste presidentiële bevestiging van Durovs arrestatie nadat hij werd vastgehouden op de luchthaven Le Bourget buiten Parijs na een landing in een privéjet uit Azerbeidzjan.
"De arrestatie van de Telegram-president op Frans grondgebied vond plaats als onderdeel van een lopend gerechtelijk onderzoek", schreef Macron. "Dit is op geen enkele manier een politieke beslissing. Het is aan de rechters om te beslissen."
Ja, Durovs arrestatie heeft het debat aangewakkerd over de balans tussen online veiligheid en vrije meningsuiting. De ene kant beschrijft de tech-manager als een martelaar van de vrijheid van meningsuiting, terwijl anderen benadrukken dat Telegram al lang geleden verzoeken van wetshandhaving negeert vanwege illegale activiteiten.
In Iran, waar Telegram veel wordt gebruikt hoewel het officieel verboden is na jaren van protesten tegen de strenge islamitische heersers van het land, werd Durovs arrestatie verwelkomd door de opperste leider van de Islamitische Republiek. Ayatollah Ali Khamenei gaf zijn mening met bedekte lof over Frankrijk omdat het "streng" is tegen degenen die "uw bestuur" van het internet "schenden".
Telegram, opgericht in 2013, heeft nu meer dan 900 miljoen gebruikers, de platformdagen, en is daarmee één van de populairste berichtendiensten ter wereld.
Het platform staat bekend om "kanalen", of uitgebreide groepschats van honderdduizenden mensen die vaak worden georganiseerd rond live nieuwsevenementen, zoals de oorlog in Oekraïne, of politieke en investeringsonderwerpen.
Deskundigen zeggen dat Telegram-kanalen en de meeste één-op-één-gesprekken standaard niet zijn versleuteld. Gebruikers kunnen echter end-to-end-versleuteling inschakelen in individuele chats, waardoor de chatlogs buiten het bereik van wetshandhaving vallen, aangezien Telegram zelf geen registratie zou hebben van wat er is gedeeld of gezegd.
Het beveiligingsniveau, dat ook wordt gebruikt in chats op concurrerende berichtenservices WhatsApp en Signal, kan worden gebruikt om zich te beschermen tegen nieuwsgierige overheden, maar toezichthouders zeggen dat ze ook kwaadwillenden helpen om geheime en illegale activiteiten uit te voeren
Er is echter bezorgdheid dat EU-toezichthouders steeds vaker proberen om inhoud te beïnvloeden die niet in lijn is met het Brusselse verhaal over kwesties zoals het klimaat van gendergelijkheid en de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten.
"Frankrijk heeft zojuist Pavel Durov gearresteerd, oprichter en CEO van het gecodeerde, ongecensureerde Telegram-platform. De noodzaak om de vrijheid van meningsuiting te beschermen is nog nooit zo urgent geweest", merkte Robert F. Kennedy Jr. op, die vrijdag zijn Amerikaanse presidentscampagne staakte en Republikein Donald J. Trump steunde.
Elon Musk, het hoofd van het socialemediaplatform X, en Chris Pavlovski, de CEO van het videoplatform Ruble, vroegen om Pavels vrijlating. "Ik ben hier wat laat mee, maar dat is niet voor niets: ik ben net veilig vertrokken uit Europa. Frankrijk heeft Rumble bedreigd en nu hebben ze een rode lijn overschreden door de CEO van Telegram, Pavel Durov, te arresteren, naar verluidt omdat hij geen meningsuiting censureerde," schreef hij op X, voorheen bekend als Twitter.
"Rumble zal dit gedrag niet tolereren en zal alle beschikbare juridische middelen gebruiken om te vechten voor vrijheid van meningsuiting, een universeel mensenrecht. We vechten momenteel in de rechtbanken van Frankrijk en we hopen op de onmiddellijke vrijlating van Pavel Durov," voegde hij er aan toe in commentaren gemonitored door Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant.