Boek: De gevangenname van Johan van Oldenbarnevelt
Precies 406 jaar en 1 dag geleden, op 29 augustus 1618, neemt prins Maurits Johan van Oldenbarnevelt en Hugo de Groot gevangen. Hoe verging het de staatsman en de rechtsgeleerde?
Ruim een half jaar na gevangenname, op 13 mei 1619, werd landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd nadat hij op dubieuze gronden ter dood was veroordeeld.
Een tragisch einde voor een man die decennialang een beslissende rol in de Verenigde Nederlanden vervulde. Tijdens de Opstand bevond Johan van Oldenbarnevelt zich als landsadvocaat van het gewest Holland in het centrum van de macht, naast stadhouder Maurits van Nassau. De stadhouder en landsadvocaat werkten jarenlang uitstekend samen, maar in de politieke en religieuze conflicten die gedurende het Twaalfjarig Bestand escaleerden, kwamen ze ten slotte lijnrecht tegenover elkaar te staan. Met fatale gevolgen.
Vierhonderd jaar na zijn dood schrijft Arnout van Cruyningen in Johan van Oldenbarnevelt over deze intrigerende staatsman en zijn rol bij het ontstaan van de Republiek.
Boek: De gevangenname van Johan van Oldenbarnevelt
Auteur: Arnout van Cruyningen
Uitgeverij OMNIBOEK
Ook beschikbaar als e-book.