• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Eerste herfststorm en vijfde storm van het jaar

MdMWEERONLINE - 27 september 2024 - HOUTEN -- In IJmuiden kwam het tussen 7 en 8 uur tot een gemiddelde windkracht 9. Hiermee is officieel sprake van de eerste herfststorm en daarmee is het alweer de vijfde storm van het jaar. De storm van vandaag draagt de naam Aitor, deze naam werd eerder gegeven door de Spaanse weerdienst.
De storm van vandaag is de vijfde van dit jaar. Al op 2 januari trok storm Henk over het land, op 22 januari hadden we te maken met storm Isha en op 24 januari trok storm Jocelyn over het land. Op 6 juli noteerde IJmuiden twee uur lang stormkracht 9 , maar deze storm kreeg geen naam.

Er is niet alleen sprake van storm, er komen ook zware windstoten voor. De zwaarste windstoot is ook gemeten in IJmuiden met 100 km/uur. Langs de hele kust en in het IJsselmeergebieden worden momenteel zware windstoten van 80-90 km/uur gemeten en lokaal nog wat meer.

Het blijft zeer onstuimig met af en toe storm langs de kust tot in de eerste helft van de middag. Begin van de middag komen de zwaarste windstoten voor in het Waddengebied. Tweede helft van de middag zwakt de wind geleidelijk af. Verder komt het tot buien en is het met 15 graden vrij koel voor de tijd van het jaar. Alle details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland .

De storm van vandaag heeft de naam Aitor gekregen. Deze naam komt niet uit de stormnamenlijst die we in Nederland hanteren, doordat de Spaanse weerdienst het systeem al eerder een naam uit hun lijst heeft gegeven. De afspraak is dat deze naam in zo'n geval wordt overgenomen in ons land.

Alleen stormen die grote impact hebben krijgen een naam en het KNMI hanteert samen met de Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) dezelfde naamgeving. Het is ook mogelijk dat een storm bij ons meevalt, maar bijvoorbeeld in Engeland en Ierland wel flink huishoudt. In dat geval heeft zo’n storm dan toch een naam gekregen.
Gemiddeld genomen beleven we de eerste herfststorm ongeveer half oktober.

In 2023 kwam het op 19 september tot de eerste herfststorm. Ook op 2 en 24 november kwam het tot een officiële herfststorm. In het najaar van 2017 stormde het, net als in 2023, ook drie keer. Zowel op 13 september, 5 en 29 oktober was het raak. In de herfst van 2016 stormde het op 20 november.

Een herfststorm komt overigens niet elk jaar voor. In 2021 en 2022, maar ook in de herfst van 2018 en 2019 kwam het helemaal niet tot storm.
Twee jaar op rij geen herfststorm is zeer uitzonderlijk. Het gebeurde ook in de herfstseizoenen van 1994 en 1995. Gemiddeld komt het eens in de vijf tot zes jaar niet tot storm in de meteorologische herfst.

Opvallend is dat het in 2022-2023 zowel tijdens de herfstmaanden september tot en met november, maar ook tijdens de wintermaanden december tot en met februari nergens in ons land tot storm is gekomen. Dat is zeer bijzonder, want de laatste keer dat dat gebeurde was in 1933 . De vorige winter zonder storm is ook alweer tien jaar geleden.

Definities van 'storm' en 'zware storm' weten?

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9.
Een storm die van 14:30 tot 15:30 uur gemiddeld op windkracht 9 uitkomt, maar niet van 14:00 tot 15:00 of van 15:00 tot 16:00 uur, telt niet als officiële storm.
Wel wordt dan gesproken van tijdelijk storm of tijdelijk stormkracht 9.

Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Dan moet het over een heel uurvak met gemiddeld windkracht 11 waaien.
DOOR: RICO SCHRÖDER

HERFSTCREATIE VOOR DE MAN GEMAAKT DOOR MICHAEL VAN DER MEIDE...

EEN COSTUUM VAN GEMÊLEERDE GREEN/BLACK TWEED  MET DAAROVER EEN TAPESTRIE COAT  VAN WOLLEN KASJMIER...  (FOTO: RUDY JANSEN)