De Maand van de Geschiedenis is begonnen
De Maand van de Geschiedenis is begonnen ... 600+ activiteiten door heel Nederland! Ongelooflijk bijna maar met meer dan 600 aangemelde activiteiten staat oktober weer volledig in het teken van het verleden met de Maand van de Geschiedenis. Het jaarthema 'Echt nep' inspireerde dan ook honderden musea, boekhandels, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen tot de organisatie van uiteenlopende activiteiten.
Van rondleidingen tot proeverijen en van tentoonstellingen en tot optredens. De Maand van de Geschiedenis biedt voor ieder wat wils in twaalf provincies, dus bij iedereen om de hoek is er wat te doen. De hele agenda van de Maand vind je natuurlijk op de website.
Maar ... Echt nep ... Hoe weet je nog wat echt is, in een wereld van nepnieuws, deepfakes, complottheorieën en manipulatie? Wie heeft de waarheid in pacht? Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding zijn van alle tijden. Ook ons beeld van de geschiedenis zelf verandert continu... Op de deining van de tijdgeest en gedreven door voortschrijdend inzicht. In een tijd waarin de waarheid ergens in het midden ligt, het verschil tussen mening en feit vertroebelt en ‘factchecker’ een beroep is, gaan we met het thema 'Echt nep' op zoek naar het schemergebied tussen feit en fictie.
Vanaf 29 september kun je je een maand lang onderdompelen in historische verhalen om het heden beter te begrijpen. Zo kom je in De Balie in Amsterdam meer te weten over 75 jaar Chinese propaganda en duikt het Dordts Patriciërshuis in nepnieuws tijdens de Hollandse Oorlog.
Op de Radboud Universiteit in Nijmegen tonen de hofdansers van Les Précieuses Ridicules wat er echt is aan de zwijmelscènes in Pride & Prejudice en de glitterjurken van Bridgerton, terwijl je in Huis Gijn in Dordrecht op zoek gaat naar echt en nep in hun collectie.
Een rondleiding door Museum De Waag in Deventer leert je meer over hun beroemde valsemuntersketel, en in Groningen kun je je onderdompelen in de geschiedenis van graffiti tijdens de stadswandeling van Stichting Kladmuur en Groninger Archieven.
Natuurlijk zijn er ook leuke activiteiten om zelf actief mee te doen. In Museum Havezate Mensinge in Roden kunnen kinderen hun eigen keramiek vervalsen en in de bibliotheken van Wommels en Balk kun je meedoen aan een leuke AI-Pubquiz.
Diverse organisaties besteden ook aandacht aan het veranderende beeld op ons koloniale verleden. Zo kun je in Roermond naar Roots: het slavernijverleden als bron voor een zoektocht waarbij je aan de hand van lezingen, optredens en gesprekken in dit onderwerp wordt meegenomen.
Op 4 oktober wordt bovendien door WO2NET, de KB en het Indisch Herinneringscentrum de website onsland.nl gelanceerd, waar de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië samenkomt.
Gedurende de Maand van de Geschiedenis zendt radioprogramma OVT (VPRO) traditiegetrouw wekelijks uit vanaf een historische locatie. Publiek is hierbij van harte welkom
Tijdens de laatste uitzending van OVT op 27 oktober live vanuit de OBA Oosterdok in Amsterdam zal de Libris Geschiedenis Prijs 2024 worden uitgereikt.
DE HELE AGENDA VAN DE MAAND IS TE VINDEN OP DE WEBSITE