Afghanistan: 1,4 miljoen meisjes buitengesloten van onderwijs
PARIJS – In 2024 blijft Afghanistan het enige land ter wereld waar meisjes en vrouwen geen toegang hebben tot secundair en hoger onderwijs. Volgens nieuwe UNESCO-gegevens mogen 1,4 miljoen meisjes sinds 2021 niet meer naar school. De de facto autoriteiten, die drie jaar geleden de macht grepen, handhaven dit verbod.
Ook het basisonderwijs lijdt onder deze beperkingen. Sinds 2021 is het aantal leerlingen met 1,1 miljoen gedaald, wat niet alleen meisjes maar ook jongens treft.
Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO, benadrukt: "Afghanistan is het enige land dat meisjes vanaf 12 jaar weert van onderwijs. Dit kan niet doorgaan. We moeten scholen en universiteiten weer openstellen voor hen."
In drie jaar tijd is de vooruitgang van twee decennia voor het onderwijs in Afghanistan bijna ongedaan gemaakt. Dit heeft vergaande gevolgen voor de toekomst van een hele generatie. UNESCO waarschuwt bovendien voor de daling in basisonderwijsinschrijvingen, die deels veroorzaakt wordt door een lerarentekort, aangezien vrouwen verboden zijn om jongens les te geven.
Ook in het hoger onderwijs is de situatie zorgwekkend. Sinds 2021 is het aantal studenten gehalveerd, wat een ernstig tekort aan geschoolde arbeidskrachten veroorzaakt.
UNESCO werkt aan alternatieve leermethoden voor de Afghaanse jeugd, waaronder programma’s in 20 provincies en afstandsonderwijs via radio en televisie. Hoewel deze initiatieven waardevol zijn, benadrukt UNESCO dat niets kan vervangen wat meisjes en vrouwen verliezen door het gebrek aan fysiek onderwijs.
De internationale gemeenschap wordt opgeroepen om te blijven vechten voor het recht op onderwijs in Afghanistan.