Grote razzia in Rotterdam en Schiedam op 11 november herdacht
ROTTERDAM / SCHIEDAM - De vele slachtoffers van de vreselijke en aangrijpende razzia van Rotterdam en Schiedam zullen op 11 november worden herdacht. Er zijn heel veel mensen in ons land die herinneringen aan verdrietige ervaringen in de tijd van de Tweede Wereldoorlog zelf doorleefd - of via anderen zoals familie, vrienden en buren - nog altijd met zich meedragen.
Het gaat om een onzichtbaar maar intens voelbaar gemis van verscheurde families wat werd doorgegeven aan de generaties daarna. Vooral over de grote leegte rond degenen die nooit meer terug zijn gekomen.
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat zo'n 52.000 mannen werden opgepakt tijdens de razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944. Zij werden afgevoerd naar werkkampen in Oost-Nederland of naar Duitsland.
Sinds 2022 doet het Rotterdams stadsarchief onderzoek naar bronnen en persoonlijke documenten die te maken hebben met deze razzia om zo de verhalen van de slachtoffers te kunnen ‘vertellen’. Het resultaat van het onderzoek is vandaag gepresenteerd op de site Oologsbronnen.
De Rotterdamse zanger en acteur Gerard Cox is onbezoldigd ambassadeur van Stichting Razzia Monument Rotterdam. Het bestuur wordt met raad en daad bijgestaan door een onbezoldigd Comité van Aanbeveling.
Op maandag 11 november om 15.00 uur is de eerste officiële kranslegging bij het razzia monument aan de Parkkade. Vice-premier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum, Burgemeester Carola Schouten van Rotterdam en Burgemeester Harald Bergmann van Schiedam zullen een krans leggen.
Na de officiële kranslegging is er voor iedereen gelegenheid tot het leggen van bloemen bij het monument. Iedereen is van harte welkom.