Anton de Kom-lezing 2024 door Linda Nooitmeer
AMSTERDAM - Dinsdag 26 november verzorgt Linda Nooitmeer, voorzitter van het NiNsee | Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, de jaarlijkse Anton de Kom-lezing in Verzetsmuseum Amsterdam. Haar lezing heet: “Het onvertelde verhaal van zwarte vrouwen”.
Na de lezing volgt een nagesprek met Linda Nooitmeer en panelleden Ruben Brave, Lilian Callender en Lisette Tani. Het gesprek zal worden geleid door Karel Smouter, co-hoofdredacteur van dagblad Trouw. De lezing kreeg direct veel belangstelling en is inmiddels uitverkocht.
Het leven van zwarte vrouwen in de geschiedenis is vaak onderbelicht en onbenoemd gebleven. In de zoektocht naar een eerlijke en inclusieve weergave van ons verleden, kunnen we de verhalen van deze vrouwen niet langer negeren, betoogt Linda Nooitmeer. Zij nodigt uit om het rijke, maar vaak onbenoemde verleden van zwarte vrouwen te verkennen. Hoe hebben zwarte vrouwen bijgedragen aan de ontwikkeling van onze samenleving, ondanks de systematische onderdrukking waarmee ze te maken hadden? Welke verhalen en ervaringen zijn tot nu toe vergeten of gemarginaliseerd gebleven? En hoe kunnen we deze verhalen naar voren brengen en waarderen in het heden?
Linda Nooitmeer: “Tijdens deze lezing zal ik onderzoeken hoe zwarte vrouwen gedurende de slavernijperiode hun stempel hebben gedrukt op cultuur, politiek en sociale rechtvaardigheid. Ik zal ook reflecteren op de hedendaagse impact en veerkracht van zwarte vrouwen. Door deze verhalen te belichten, hoop ik niet alleen historische rechtvaardigheid te bevorderen, maar ook voortgang te boeken op weg naar een rechtvaardigere en inclusievere toekomst.”
DE ANTON DE KOM LEZING BRENGT VOOR VEEL MENSEN EEN BELANGRIJK STUK VAN DE GESCHIEDENIS WEER TOT LEVEN .
De Anton de Kom-lezing is een initiatief van het Verzetsmuseum en dagblad Trouw. De jaarlijkse lezing vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving.
Anton de Kom (1898-1945) streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet tegen nazi-Duitsland.
Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp.
LOCATIE: VERZETSMUSEUM AMSTERDAM, PLANTAGE KERKLAAN 61, 1018 CX AMSTERDAM
De lezing is uitverkocht, maar wordt na afloop gepubliceerd in dagblad Trouw en op de website van het Verzetsmuseum