Executeur Holocaustorganisator Eichmann nu zelf overleden
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 27 november 2024 - JERUZALEM — Shalom Nagar, degene die de beruchte nazileider Adolf Eichmann executeerde, is nu zelf op 86-jarige leeftijd overleden, zo bevestigden Israëlische bronnen woensdag.
Adolf Eichmann was één van de sleutelfiguren die verantwoordelijk waren voor de Holocaust, waarbij zo'n zes miljoen Joden werden vermoord. Hij was een sleutelfiguur in het managen en mogelijk maken van de logistiek en het transport van deportatie van Joden naar de nazi-vernietigingskampen.
In 1960 werd hij gevangengenomen door de Mossad, de beroemde Israëlische inlichtingendienst. Eichmann, die onder de naam Ricardo Clemen leefde, werd vervolgens in een geheime operatie naar Israël gebracht. "Als ik hier voor u sta, rechters van Israël, om de vervolging van Adolf Eichmann te leiden, sta ik niet alleen. "Er zijn zes miljoen aanklagers bij mij", zei procureur-generaal Gideon Hausner aan het begin van Eichmanns proces.
"Maar ze kunnen niet opstaan en met een beschuldigende vinger naar hem wijzen die in de beklaagdenbank zit en roepen: 'Ik beschuldig,' voegde Hausner toe. Na zijn proces, dat in 1961 in Jeruzalem begon, veroordeelde de rechtbank Eichmann ter dood en voerde Nagar Eichmanns executie uit. Het was de enige keer in de moderne geschiedenis van Israël dat een rechtbank een doodvonnis beval.
Eichmann werd op 1 juni 1962 opgehangen in de gevangenis van Ramle. Zijn as werd vervolgens op zee uitgestrooid buiten de territoriale wateren, omdat Israël " een Joods land niet wilde verontreinigen" met zijn as. Nagar hield zich op de achtergrond omdat hij bang was dat wraakzuchtige nazi's hem misschien zouden willen vermoorden.
Tweeënveertig jaar later, in mei 2004, verbrak Shalom Nagar eindelijk zijn stilzwijgen. Hij vertelde op de Duitse televisie over de “22 Eigmann-bewakers”, waaronder hijzelf, die zorgvuldig waren geselecteerd.
“Het was tenslotte nog maar 16 jaar na de Holocaust en veel gevangenismedewerkers hadden de kampen meegemaakt of hadden familie verloren. Ze werden gediskwalificeerd,” herinnert Nagar, een Jemenitische Jood, zich.
Nagar en de andere bewakers moesten niet alleen waakzaam zijn dat Eichmann geen zelfmoord pleegde, maar Nagar had ook de taak om het eten te proeven voordat het aan Eichmann werd gegeven, voor het geval het vergiftigd zou worden. “Als ik na twee minuten niet dood neerviel, liet de dienstdoende officier het bord in Eichmanns cel.”
Nadat Nagar Eichmann had opgehangen, hielp hij met het vervoeren van het lichaam naar de oven, waar het werd gecremeerd. De Israëlische kustwacht gooide zijn as buiten de territoriale wateren van Israël “zodat dit het Heilige Land niet zou verontreinigen.”
Aan het einde van het interview vroeg de Duitse journalist aan Nagar waarom hij eiste dat het gesprek zou plaatsvinden in een lawaaiige Joodse studiezaal. Nagar keek in de ogen van de camera en zei: "Ah! Omdat ik wist dat miljoenen Duitsers een interview zouden bekijken met de persoon die Eichmann had geëxecuteerd." Hij voegde toe: "Ik wil niet dat men dan alleen maar denkt dat ons volk heeft overleefd. Ik wil niet alleen dat iedereen weet dat ons volk het heel goed heeft overleefd."
En: "Ik wil iedereen die boeken laten zien, die teksten, die taal, die traditie, die waarden, dat geloof dat [Adolf] Hitler en Eichmann, yimach shemam [moge hun namen worden uitgewist], wilden decimeren. Ik wil je laten zien dat we niet alleen overleven als gebroken mensen."
Toen hij naar de Joodse boeken keek, merkte hij op: "Integendeel, we zijn hier met die boeken die zij [de Duitse nazi's] bij honderdduizenden hebben verbrand; we zijn hier met die tradities! Ik wil dat je de Talmud Bavli, Talmud Yerushalmi, Midrash Rabba, Rambam, de Rif, de Taz ziet... ze leven. Wij leven!”