Syrische christenen vrezen invoering islamitische wet
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 12 december 2024 - DAMASCUS —De Syrische leider Abu Mohammed al-Jolani zegt dat hij de islamitische wet zal invoeren, maar zijn beweringen dat deze niet zo streng zal zijn als in Saoedi-Arabië hebben twijfels doen rijzen onder christenen.
Deskundigen geloven dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman onder druk staat om hervormingen door te voeren nadat zijn land woensdag officieel werd verzekerd gastheer te zijn van het WK voetbal voor mannen in 2034, maar hetzelfde kan niet worden gezegd over de verdeelde natie van Syrië.
In Syrië hebben jihadisten al flessen alcohol kapotgeslagen in het belastingvrije gebied van de luchthaven van Aleppo, vernam Worthy News woensdag. Worthy News meldde eerder dat een islamitische leider in Aleppo te zien was terwijl hij de sharia, een strikte interpretatie van de islam, uitriep. “We zijn het echt zat. We zijn echt uitgeput en we zijn ook op, in alle opzichten”, zei Jacques Mourad, de Syrisch-katholieke aartsbisschop van Homs, de stad waar vluchtelingen uit Aleppo blijven aankomen. “Om de vluchtelingen te helpen, hebben we voedsel, matrassen, dekens en diesel nodig”, reageerde hij.
De in Aleppo geboren bisschop die catechismuscursussen voor kinderen en jongeren heeft gestart, vertelde het persbureau Agenzia Fides van het Vaticaan dat hij vreest dat “de christenen van Aleppo ervan overtuigd zullen worden dat ze niet in Aleppo kunnen blijven. Dat het voor hen daar voorbij is.”
"In Aleppo," zei hij, “proberen ze een einde te maken aan de rijke, magnifieke en unieke geschiedenis van de christenen van Aleppo.” Hij suggereerde dat hij hun lijden begrijpt, aangezien hij in mei 2015 werd ontvoerd door “een jihadistische commando”. De bisschop bracht maandenlang gegijzeld door, eerst in isolatie en vervolgens met meer dan 150 christenen die waren ontvoerd uit Quaryatayn in de gebieden die veroverd zijn door Islamitische Staat of ISIS.
"Daarom kunnen we niet al het lijden verdragen van de mensen die hier uitgeput aankomen na 25 uur reizen" vanuit Aleppo. Na de verovering van Aleppo, toonde een virale video een islamitische strijder die een metalen kerstboom omver gooide. Getuigen zeiden echter een dag later dat de boom weer rechtop stond. Christenen die achterbleven in Aleppo zeiden dat ze wel kerstversieringen hebben, ondanks bedreigingen door islamitische rebellen in ten minste enkele delen van de centrale strategische stad. Ze vrezen dat de veelbelovende retoriek van al-Jolani's Hayat Tahrir al-Sham (HTS), de leidende rebellenbeweging die voortkwam uit Al-Qaida, net als HTS, een aangewezen terreurgroep, uiteindelijk hol zal blijken te zijn.
Ze vergelijken de situatie met de Taliban-groep en Ayatollahs na hun respectievelijke overnames in Afghanistan en eerder in Iran. HTS heeft de koers van de Taliban nauwlettend gevolgd, die "draconische wetten hebben hersteld die vrouwen volledig uitsluiten", zeggen waarnemers. Abdel Rahim Atoun is een belangrijke ideoloog van HTS en een vertrouweling van Al-Jolani. De afgelopen jaren heeft hij de werkwijze van zijn beweging herhaaldelijk vergeleken met die van de Taliban, waarvan bekend is dat ze christenen aanvallen, waaronder voormalige moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd.
Atoun bewondert de Taliban omdat ze politieke macht hebben gekregen en heeft in het verleden westerse normen veroordeeld. Hij beschrijft de Verenigde Staten als de "vijand van de islamitische natie" en prees de massamoord op 1.200 mensen door Hamas in Israël op 7 oktober 2023. Hij heeft ook een paar Koerden veroordeeld, die een essentieel onderdeel vormen van de Syrische natie. Atoun vergeleek ze met een "horde hyena's en verklaarde dat het bestrijden van hen een "morele en revolutionaire plicht" is.
In een gesprek met verslaggevers probeerde Al-Jolani afstand te nemen van zijn vermeende extremistische en terroristische verleden en deed het af als "een jeugdfout".
Hij was echter een bondgenoot van de leider van de Islamitische Staat, Al-Baghdadi, die in Irak tegen Amerikanen vocht, een Al-Qaida-groepering leidde en in de loop der jaren toezicht hield op talloze misdaden, waaronder tegen christenen. Eén van de gedocumenteerde antichristelijke misdaden was de executie van toegewijde gelovigen die weigerden zich tot de islam te bekeren. Worthy News vernam dat de christenen kort voor hun executie zeiden dat ze van Jezus hielden.
Minstens één moslim die getuige was van de executie vertelde de beulen dat hij hetzelfde geloof wilde voordat hij zelf werd onthoofd, vernam Worthy News.
"Kerkelijke leiders melden een onrustige rust, met angst voor mogelijke vervolging en onzekerheid over de toekomst," vertelde de Christian Aid Mission (CAM)-groep aan Worthy News. "De situatie blijft complex en onstabiel," zei een lokale leider van een christelijk ministerie, anoniem sprekend te midden van zorgen over de veiligheid. "Het plotseling ontstane machtsvacuüm heeft geleid tot instabiliteit. Met name islamitische rebellengroepen hebben de controle over belangrijke gebieden overgenomen."
"Hoewel het nieuwe regime rechtvaardigheid en verbeterde instellingen belooft, kan niemand nog zeggen hoe dat eruit zal zien, vooral omdat de leiders van de interim-regering islamisten zijn", voegde CAM toe. "De situatie is erg moeilijk", zei een christen in Damascus, zonder zijn naam te noemen vanwege veiligheidsredenen. "Ik bid altijd en lees Gods Woord, maar ik ben zo bang." Die angsten zijn misschien begrijpelijk: tien jaar geleden zwoer Al-Jolani een staat in Syrië te bouwen op basis van Allah's wetten in "elke betekenis van het woord, zonder compromissen, zelfgenoegzaamheid, dubbelzinnigheid of ontwijking."
Blijkbaar omvat dat geweld, aangezien het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorig jaar een rapport publiceerde waarin stond dat HTS in Idlib "burgers blijft arresteren" die het aandurven kritiek te leveren op haar autoriteit en religieuze doctrines. Bovendien zou de beweging de nijpende economische situatie uitbuiten door wat christenen zien als haar extremistische ideologie aan de bevolking op te leggen, bijvoorbeeld door goedkoop onderwijs aan te bieden. Het rapport zei dat nieuwe regels voor scholen vereisten dat vrouwelijke studenten "losse islamitische kleding" moesten dragen en mobiele telefoons en "aanstootgevende muziek" verboden.
Toch deed Al-Jolani zijn vroegere daden af als jeugdige indiscreties. "Iemand in de twintig heeft een andere persoonlijkheid dan iemand in de dertig of veertig, en zeker dan iemand in de vijftig", zei hij. "Dat is de menselijke natuur." De regering die hij in de provincie Idlib heeft opgericht, die ook tijdelijk de nieuw veroverde gebieden zal besturen, heeft de afgelopen jaren enkele positieve ontwikkelingen laten zien: ze heeft de religieuze politie ontbonden en enkele van de eerder in beslag genomen huizen van christenen zijn teruggegeven.
De analyse van Worthy News van een concepttekst voor een nieuwe 'Wet op de openbare ethiek' zou echter vragen kunnen oproepen bij toegewijde gelovigen. Het concept bevat 128 artikelen, waaronder "Een verbod op godslastering", wat voormalige moslims verder onder druk zou kunnen zetten om zich tot het christendom te wenden.
Andere artikelen bevatten een verbod op eten in het openbaar tijdens de Ramadan, die door moslims als een heilige maand wordt gezien, en op de omgang tussen mannen en vrouwen die geen familie zijn. In hetzelfde beleidsdocument wordt ook voorgesteld om muziek en films te verbieden die "in strijd zijn met religie en fatsoen."
Afgelopen zomer verbood de regering van Idlib ook de lokale versie van de Paralympische Spelen. Meer dan 300 mensen hadden zich naar verluidt geregistreerd voor het sportevenement in een provincie waar velen invalide zijn geworden door de oorlog. Volgens bronnen die bekend zijn met de situatie, beschouwden religieuze leiders de openingsceremonie, waarbij een fakkel werd aangestoken, als een symbool van "heidense overtuigingen."
De regering annuleerde het evenement onmiddellijk, verwijzend naar "een conflict met lokale normen en tradities." Deze acties hebben geleid tot bezorgdheid dat de toekomst voor veel Syriërs, inclusief degenen die tegenwoordig op straat vieren, er deze kerst minder rooskleurig uit kan zien dan al-Jolani suggereert.
SYRISCHE CHRISTENEN STAAN ONDER GROTE DRUK ... WAT ZAL DE TOEKOMST HUN BRENGEN ...