NASA-sonde belt naar huis na nauwe ontmoeting met de zon
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 28 december 2024 - WASHINGTON — De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zegt dat haar Parker Solar Probe terug naar huis is geroepen nadat het de dichtste menselijke nadering van de zon in de geschiedenis heeft overleefd.
NASA maakte vrijdag bekend dat het ruimtevaartuig een signaal heeft verzonden na zijn succesvolle poging om binnen een recordbrekende 3,8 miljoen mijl (6 miljoen kilometer) van de brandende ster te passeren. Het agentschap zei dat het donderdagavond een bericht van Parker ontving waarin werd bevestigd dat het de reis had overleefd.
"Zo dicht langs de zon vliegen is een historisch moment in de eerste missie van de mensheid naar een ster", aldus Nicky Fox, die het Science Mission Directorate leidt bij het NASA-hoofdkantoor in Washington.
Parker werd in 2018 gelanceerd om de zon van dichtbij te bekijken en is sindsdien dwars door de kroonachtige buitenste atmosfeer, of corona, gevlogen.
Wetenschappers hopen beter te begrijpen waarom de corona honderden keren heter is dan het oppervlak van de zon en wat de aandrijving is van de zonnewind, de supersonische stroom geladen deeltjes die constant van de zon wegschiet.
"Door de zon van dichtbij te bestuderen, kunnen we de impact ervan in ons zonnestelsel beter begrijpen, inclusief de technologie die we dagelijks op aarde en in de ruimte gebruiken, en leren we over de werking van sterren in het heelal om te helpen bij onze zoektocht naar bewoonbare werelden buiten onze thuisplaneet", benadrukte Fox.
Het is het snelste ruimtevaartuig dat door mensen is gebouwd en het bereikte 430.000 mijl per uur (690.000 kilometer per uur) bij zijn dichtstbijzijnde nadering. NASA zei dat het is uitgerust met een hitteschild dat bestand is tegen verzengende temperaturen tot 2500 graden Fahrenheit (1370 graden Celsius).
"Het is zowel onze dichtstbijzijnde, vriendelijkste buur", legde Joe Westlake van NASA uit, "maar is soms ook een beetje boos." Nu de nauwe doorgang is voltooid, zal het ruimteschip op deze afstand om de zon cirkelen tot ten minste september.