Rivalen verenigen zich bij Carters begrafenis in de VS
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 10 januari 2025 - WASHINGTON — Politieke rivalen verenigden zich donderdag in hun verdriet toen ze de staatsbegrafenis van Jimmy Carter bijwoonden in de National Cathedral in Washington, voordat de 39e president voor het laatst terugreed naar Georgia voor zijn begrafenis. President Joe Biden hield een lofrede tijdens de dienst, waarin hij Carters "simpele fatsoen" en geloof benadrukte.
"De reis van onze natie is een wandeling vanuit puur geloof om het werk te doen en het land te zijn dat we zeggen dat we zijn, om het land te zijn dat we zeggen dat we willen zijn — een natie waar we allemaal gelijk geschapen zijn naar het beeld van God en het verdienen om gelijk behandeld te worden gedurende ons hele leven," zei Biden.
Zijn Republikeinse tegenstander, de verkozen Amerikaanse president Donald J. Trump, kwam woensdag langs bij de U.S. Capitol Rotunda om zijn respect te betuigen aan Carter, samen met de nog levende voormalige presidenten — Bill Clinton, Barack Obama en George W. Bush.
Biden verklaarde donderdag tot een "nationale dag van rouw" voor Carter, die tot de laatste dag van zijn leven op aarde een toegewijde christen was.
De diensten van donderdag omvatten zes dagen van herdenking voor Carter, die op 29 december overleed op 100-jarige leeftijd. Na de huldiging in Washington was het zijn wens om begraven te worden in zijn geboorteplaats Plains, naast zijn geliefde vrouw - zij werd 77 jaar - Rosalynn Carter.
Maar voordat die reis begon, schudde voormalig vicepresident Mike Pence de hand en begroette hij de verkozen president Trump in wat naar verluidt de eerste ontmoeting tussen de twee was sinds 2021. Pence nam het op tegen Trump voor de presidentiële nominatie van de Republikeinse Partij, maar zijn campagne kreeg geen grip. Hoewel Pence deelnam aan verschillende Republikeinse debatten, was Trump afwezig.
"Donald Trump streeft een agenda na en verwoordt deze die haaks staat op de conservatieve agenda die we gedurende onze vier jaar hebben gevoerd. Daarom kan ik Donald Trump niet met een gerust hart steunen in deze campagne,” zei Pence in maart vorig jaar op omroep Fox News. De twee verloren de macht op een bittere manier in 2021 toen Pence weigerde Trumps plan te volgen om de resultaten van de presidentsverkiezingen ongedaan te maken tijdens het tellen van de stemmen van het kiescollege.
Trump stelt dat de verkiezingen van 2020 werden ontsierd door fraude, hoewel het Amerikaanse Congres de resultaten had gecertificeerd. Donderdag zat hij naast voormalig president Barack Obama tijdens de begrafenis.
De twee leken in gesprek te zijn en Obama werd glimlachend gezien bij een opmerking van Trump tijdens hun gesprek. Volgens een liplezer waarschuwde Trump zijn voorganger voor de aanwezige camera's en vertelde hij Obama dat hij later op de dag iets 'belangrijks' wilde bespreken 'op een rustige plek'.
Op de eerste rij, recht voor de voormalige presidenten, zaten president Joe Biden en first lady Jill, geflankeerd door vicepresident Kamala Harris en haar man Dough.
Verslaggevers zeiden dat Harris geïrriteerd leek door het gesprek tussen Obama en Trump, van wie ze op 5 november de race om het Witte Huis had verloren. Ze zat ook naast de first lady, waarmee de spanningen bleven bestaan sinds de gedwongen Democratische verandering in de verkiezingscampagne.
Toeval of niet, de dames leunden allebei de andere kant op. Zelfs na de ceremonie gunde de first lady de vicepresident geen enkele blik, merkten waarnemers op.
Het was opmerkelijk hoe de voormalige vicepresidenten Pence en Al Gore met elkaar omgingen. Al Gore, een democraat, bedankte de Republikein blijkbaar tijdens een eerdere begrafenis vorig jaar voor zijn rol op 6 januari 2021, toen Pence weigerde gehoor te geven aan Trumps oproep om de ratificatie van Bidens verklaarde overwinning in het Congres te blokkeren.
Pence zei toen dat hij "een voorbeeld" zag in Gore, boog zijn hoofd een kwart eeuw geleden na een juridisch zwaar bevochten verkiezingsoverwinning door Bush. De Democraat had destijds de ondankbare taak als vicepresident om de congressessie van Bush's overwinning voor te zitten, net als Pence vele jaren later.
De laatste keer dat alle presidenten bijeenkwamen, was bij de begrafenis van George Bush Sr. in 2018. Trump, toen nog de zittende president, was de enige die niet mocht spreken nadat de zakenman zijn voorganger belachelijk had gemaakt in de campagne van 2016.
Toch was er donderdag een dood die allen verbond in de Amerikaanse politiek toen de natie Jimmy Carter herdacht. Vrienden en vijanden herinnerden zich hem als een president wiens termijn werd geplaagd door crises tijdens zijn ambtsperiode. Desalniettemin bracht Carter Israël en Egypte samen met de Camp David-akkoorden die leidden tot een vredesakkoord tussen de twee buurlanden.
Zijn ambtsperiode werd echter gekenmerkt door een inzakkende economie en een gijzelingscrisis in Iran.
Tijdens het presidentschap van Carter werden ongeveer 53 Amerikaanse diplomaten en burgers gegijzeld in Teheran, van 4 november 1979 tot hun vrijlating op 20 januari 1981.
Alle gijzelaars werden vrijgelaten op de dag dat de Amerikaanse president Ronald Reagan werd ingehuldigd. Tegelijkertijd 'ontdooide' de VS $ 8 miljard aan Iraanse tegoeden.
Hoewel Carters presidentschap door critici meer werd herinnerd vanwege de mislukkingen dan vanwege de successen, werd zijn post-presidentschap door vrienden en vijanden gezien als een model voor toekomstige CEO's.
Carter, die de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn onvermoeibare inspanningen voor vrede en mensenrechten, overleed vorig jaar vredig in zijn huis in Plains, Georgia.
"Mijn vader was een held, niet alleen voor mij, maar voor iedereen die gelooft in vrede, mensenrechten en onzelfzuchtige liefde," herinnerde Chip Carter, de zoon van de voormalige president, zich onlangs. "Mijn broers, zus en ik deelden hem met de rest van de wereld door deze gemeenschappelijke overtuigingen," benadrukte hij.
"De wereld is onze familie vanwege de manier waarop hij mensen samenbracht, en we danken u voor het eren van zijn nagedachtenis door deze gedeelde overtuigingen te blijven naleven," voegde Chip Carter in een emotioneel geladen verklaring daaraan toe.
Carter, een Democraat, was president van januari 1977 tot januari 1981, nadat hij de zittende Republikeinse president Gerald Ford had verslagen bij de Amerikaanse verkiezingen van 1976.