Phia Baruch: De slapende helderziende kreeg helaas gelijk
De verwoestende bosbranden in Amerika hebben een enorme impact achtergelaten. Minstens tien mensenlevens zijn verloren gegaan, en de materiële schade loopt in de vele miljoenen. Hele gezinnen hebben hun huis, auto's en al hun persoonlijke bezittingen verloren. Voor velen betekent dit het einde van generaties geschiedenis in een woning die al decennialang van de familie was. De pijn en wanhoop moeten ondraaglijk zijn, vooral omdat de branden onverminderd voortwoekeren.
De media benadrukken vaak dat ook beroemdheden uit de film- en muziekwereld getroffen zijn. Grote namen, gewend aan een leven van luxe en glamour, hebben hun huizen verloren in deze prachtige maar kwetsbare gebieden. Hoewel mensen zoals Paris Hilton waarschijnlijk elders nog villa’s hebben, geldt dat niet voor hardwerkende gezinnen, ouderen met een beperkt inkomen en daklozen die net probeerden een bestaan op te bouwen. Het contrast tussen rijkdom en kwetsbaarheid wordt in deze ramp schrijnend zichtbaar.
Een voorspelling die uitkomt ...
Voor wie bekend is met het werk van Edgar Cayce, komt deze catastrofe echter niet helemaal onverwacht. Cayce (1877-1945), ook wel "de slapende profeet" genoemd, was een helderziende uit de twintigste eeuw die zijn inzichten vaak in een trance gaf. Deze diepgelovige christelijke man stond bekend om zijn medische adviezen en opmerkelijke voorspellingen. Eén daarvan ging over natuurrampen in Amerika, waaronder grote verwoestingen door vuur.
In een tijd waarin alles wordt getoetst aan wetenschappelijke precisie, lijkt het onvoorstelbaar dat paranormale waarnemingen serieus worden genomen. Toch heeft Cayce's werk wereldwijd de aandacht getrokken. Zijn voorspellingen, vastgelegd in rapporten en boeken, beschrijven onder andere de kwetsbaarheid van Californië voor grote rampen.
Een persoonlijke herinnering
Meer dan 25 jaar geleden hoorde ik voor het eerst over deze voorspelling. Een goede vriend van mij, die een grote erfenis had ontvangen, besloot al zijn beleggingen in Californië onmiddellijk om te zetten. Destijds lachten we erom; het leek een overdreven reactie, vooral omdat de tijdsperiode niet duidelijk was. Nu, jaren later, komt zijn besluit in een ander licht te staan. Tijd is immers een fluïde begrip.
De les van Cayce
Het werk van Edgar Cayce roept vragen op over hoe we omgaan met waarschuwingen en rampen. Zijn voorspellingen benadrukken niet alleen de kwetsbaarheid van de natuur, maar ook de keuzes die we als mensheid maken.
Of je nu gelooft in helderzienden of niet, deze gebeurtenissen dwingen ons om na te denken over hoe we ons voorbereiden op een toekomst waarin natuurrampen een steeds grotere rol spelen.